Zseni a fickó - Beszélgetés Kovács Ákossal Ridley Scott rendezőről

Az eddig 3 alkalommal Oscar-díjra jelölt Ridley Scott, aki A nyolcadik utas: a Halál-lal és a Szárnyas fejvadász-szal a mozi sci-fi egyik legmeghatározóbb alakja, most visszatér az ismerős terepre: A Prometheus saját, új mitológiát teremt – méghozzá 3D-ben. A rendezőről Kovács Ákossal beszélgettünk.

Linkek

Emlékszik-e, hogy mikor, kivel hol látta az Alien-t (Nyolcadik utas)? Élmények, benyomások, emlékek?
 
A zuglói Sport moziban láttam először, mellettem egy nő egyfolytában a macskáért aggódott. 
 
Mitől más RS, mint a többiek? 
 
Saját látásmód, filozófikus megközelítés és széleskörű műveltség jelenik meg a filmjeiben. Sokféle műfajban mozog otthonosan, mert mindig a saját képére formálja a forgatókönyvet. Régimódi filmkészítő, nem siet, komolyan tervez és általában elsöprő sikert arat. Zseni a fickó. 
 
Melyik a kedvenc RS-filmje? 

 
Sok van, nagyon szeretem az Alient, a Gladiátort és a Bor, mámor, Provence című munkáját is. De a legjobban talán a Szárnyas fejvadász jött be, ezt rengetegszer láttam már. 
 
Mit vár a Prometheustól? 
 
Akkora médiacirkusz van körülötte, hogy az ember kissé szorong, nehogy csalódás érje. A rengeteg előzetesből majdnem össze lehet rakni a keretsztorit, remélem, hogy azért tartalékoltak meglepetést a filmre is. Mondjuk azért nem aggódom olyan nagyon, biztos vagyok benne, hogy profin kitalált és kivitelezett munka a Prometheus. A vírusvideókat és az összes előzetest sokszor megnéztem már, Angliában megvettem az összes magazint, amelyben erről a moziról írtak, tényleg nagyon várom a filmet, január óta be van írva a naptáramba a bemutató napja. 
 
Hisz-e abban, hogy a földi élet a földön kívülről származik? 
 
Igen. „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett. És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.” 
 
Elindulna-e egy hosszú űrutazásra, ha a nagy kérdésekre kapható választ remélné az út céljánál megtalálni? 

 
A repkedést Gagarinra és a haverjaira bíznám, de lényegében mindannyian űrutasok vagyunk, a Föld nevű bolygó az űrhajónk, és az utunk végén ott lesz minden kérdésre a válasz. Ha kiérdemeljük. 
 
Vállalna-e filmzeneírást, ha olyan nagy hatással van rá a film, akkor tervez-e Prometheus-ihletésű számot? 
 
Nem ez lenne az első eset, hogy egy film hatása megjelenik a zenémben. Filmzenét régóta nagyon szívesen írnék. Már csak egy vállakozó kedvű rendező kéne, aki megbízik bennem. 
2012.05.24
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.