Joseph Szabo életmű-kiállítása

Sopron, Hajnóczy–Bakonyi-ház, 2012. május 12. - augusztus 20.
Hazánkban elsőként a soproni közönség ismerkedhetett meg Joseph Szabo festőművész remekműveivel. A Franciaországban alkotó, két éve elhunyt művész teljes életművébe tekinthetnek be az érdeklődők a Hajnóczy-Bakonyi házban.
Szürrealista, absztrakt, expresszív képek és még számos csoda fedezhető fel a Templom utcai kiállítóhelyen. Joseph Szabo 1925-ben született a Győr melletti Nyúlon. Tanulmányait Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán végezte 1947-53 között, 1956-ban emigrált Franciaországba, képzőművészeti tanulmányait Párizsban, majd Nizzában fejezte be. Alkotói pályafutása első időszakában komorabb szürrealista képeket festett, majd a 80-as években sokszínű, az absztrakció határáig eljutó alkotásokat készített. Pályáját mozaik hatású festményekkel zárta. Képei bejárták a világot, Magyarországra viszont csak most, két évvel halála után jutottak el alkotásai.
 
A Hajnóczy-Bakonyi ház tulajdonosai és a művész között már négy éve megkezdődtek a tárgyalások, amelyek hatására most, Joseph Szabo halála után ismerkedhet meg művészetével a soproni közönség. Alkotásait Genfben, Milánóban, Chicagóban, New Yorkban, Montreálban és Párizsban is bemutatták.  
 
Szabó Imre, a hagyaték őrzője most szeretné a magyar művészetszerető közönséggel is megismertetni neves rokona életművét. Az alkotásokat augusztus 20-ig tekinthetik meg a látogatók. 
A.
2012.06.07
|


Fesztiválok

Átlátszó Hang Fesztivál 2019 Budapest, 2019. január 4 - 20.

Vendégváró Fesztivál 2019 Budapest, 2019. január 25 - 27.

Játék
Ez az új, kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária viharos életének krónikája.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.