Fejvadászok

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (37)
Jo Nesbo, a Harry Hole-regényekkel befutott világhírű norvég író a társadalomkritikai ihletésű skandináv krimi egyik legfelkapottabb képviselője ma A tetovált lányt jegyző (elhunyt) Stieg Larsson mellett. Fejvadászok című, 2008-as sikerkönyve...
..nem pihent sokáig a polcon: Morten Tyldum rendezett belőle remek filmet, ami tavaly minden idők második legerősebb nyitását produkálta Norvégiában, alig maradva alul a 2008-as Max Manus-szal szemben. Ahogy az lenni szokott, már folynak is a tárgyalások a hollywoodi változatról (ami párhuzamosan készül a szerző egyik legismertebb regénye, a Hóember Martin Scorsese-féle feldolgozásával), de egyelőre be kell érnünk az eredeti verzióval. Szerencsére. 
 
Roger Brown (Aksel Hennie a Max Manusból) menő fejvadász, de nem elégszik meg ennyivel. Hogy feleségét, a gyönyörű Dianát (Synnøve Macody Lund) minden földi jóval elhalmozza, szabadidejében szemtelen profizmussal nyúlja le üzletfelei műkincseit. Minden megy, mint a karikacsapás, míg egy napon felbukkan egy furcsa fickó (Nikolaj Coster-Waldau), aki nem elég, hogy pont úgy néz ki, ahogy hősünk szeretne, de soha nem fog, még rá is nyomul Dianára, sőt a lakásában őrizget egy nagyitól örökölt százmilliós Rubens-képet is… 
 
Aki ismeri Nesbo írásait, nem éri meglepetésként a sajátosan laza fekete humor, az elegáns – meghökkentő fordulatokban bővelkedő – cselekményvezetés, és a tűpontosan felrakott karakterek. Az viszont annál inkább, hogy a rendezőnek mindezt szinte maradéktalanul sikerült átültetnie a vászonra. Egy szó mint száz, a Fejvadászokban nehéz hibát találni: egy a hollywoodi krimik kliséit parádésan kicselező mestermunka Skandináviából. 
 
zsinora
2012.06.22
|
Hodejegerne
német-norvég krimi, 100 perc, 2011
Egy elismert céges fejvadász a munkaerő-közvetítés mellett értékes műkincseket is lop. Amikor új ügyfelét rámolja ki, nagy bajba kerül.
Rendező:

Morten Tyldum

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. június 28.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.