A Kilimandzsáró hava

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (2)
Ma már kicsit ódivatúnak tűnik hangsúlyozottan moralizálni a filmvásznon, és bizony Robert Guédiguian még ezen túl is hajlamos arra, hogy az egyenes derekú hajógyári munkás egyszerű történetét plusz erkölcsi mondanivalóval terhelje...
...de főleg a néző ideológiai beállítottságán múlik, hogy mindezt erényként vagy hibaként éli-e meg. Aki Kaurismäki Kikötői története után rögtön újra a rakparton találhatja magát az, aki francia filmet akar nézni – még ha a rendezőnek történetesen finn vagy örmény is a neve –, bár ezúttal nem Le Havre-ban, hanem Marseilles-ben járunk, de a hajógyárak ugyanúgy néznek ki mindenütt, a gazdasági válság is ugyanúgy érezteti a hatását. Ezért is bocsátanak el már a film elején húsz munkást, köztük a régi szakszervezeti aktivistát, Michelt (Jean-Pierre Darroussin), aki nem sokkal a nyugdíj előtt aligha remélheti, hogy új munkát talál, de van megtakarított pénze és egy hűséges felesége, Marie-Claire (Ariane Ascaride), akivel éppen 25. évfordulójukat ülik, amire felnőtt gyerekeiktől és barátaiktól egy tanzániai utazást nyernek. Csakhogy a boldog párt és vacsoravendégeiket kirabolja két álarcos rabló, innentől minden a feje tetejére áll, és innen jön az igazi dilemma.
 
Guédiguian, akinek a Titanic Filmfesztiválon vetítették legutóbbi filmjét, a II. világháborús A bűn seregét, mindig a vesztesek mellé áll, és ebben nem lehet nem igazat adni neki – más kérdés, hogy mindezt nagyszerű színészekkel, de roppant didaktikusan meséli el. 
Vízer
2012.06.08
|
Les neiges du Kilimandjaro
francia filmdráma, 90 perc, 2011
Michel 30 éve él boldogan Marie-Claire-rel, egészen addig, mígnem két fegyveres férfi az otthonukban rájuk támad.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2012. június 14.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.