Nemzetközi reggelik

Egy finom, kényeztető reggelivel megalapozhatjuk az egész napunk pozitív hangulatát. Még jobb, ha a megszokott ízek helyett külföldi országokból próbálunk ki új ízeket.
Izrael
 
Shakshuka (chakchouka) 
A tojásos lecsó izraeli rokona, csípős fűszerekkel és sok paradicsommal.  
 
Hozzávalók 
2-3 evőkanál olívaolaj  
1 db közepes fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma  
2 db friss paradicsom 
1 db kaliforniai paprika (vagy 2 db kápia paprika) 
1 doboz hámozott, darabolt paradicsom konzerv 
1 evőkanál csípős, őrölt paprika 
1 teáskanál őrölt római kömény 
1 teáskanál cayenne bors 
só és frissen őrölt bors 
3 db tojás 
1 csokor petrezselyem 
 
Elkészítés 
1. A hagymát felkockázzuk, és egy nagy méretű, magas falú serpenyőben, kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a kockára vágott friss paprikákat, majd a paradicsomokat is. 
2. Ha már összeesett a paprika, ráöntjük a hámozott paradicsomot is, fűszerezzük, keverjük át alaposan, és 10 percig hagyjuk rotyogni.  
3. Kanállal alakítsunk ki 3 mélyedést a lecsóban, és üssünk bele 1-1 tojást. 2 percig főzzük tovább. Majd petrezselyemmel és kenyérrel tálaljuk. 
3 főre  
 
Olaszország 

 
Briós fagyival 
Indítsuk a napot briós fagyival, ez a hűsítő csemege egy finom jeges kávéval a legjobb kényeztető reggeli hőségben. 
 
Hozzávalók 
2 db briós 
4 gombóc fagylalt (vanília, csokoládé) 
2 evőkanál vaj 
 
Elkészítés 
1. A briósokat keresztben vágjuk félbe, és a pirítógép tetején vagy sütőben pirítsuk meg a vágott oldalukat enyhén. Kenjük meg vajjal vékonyan, hintsük meg vaníliás cukorral – szintén vékonyan, gombócozzuk bele a kész fagyit, és a másik felével lefedve tálalhatjuk is. 
2 főre 
 
Törökország 

 
Cseresznyés-vaníliás szirup 
Használhatjuk koktélokhoz, limonádékhoz is, de a legfinomabb natúr joghurtra rácsepegtetve ízesítőként. 
 
Hozzávalók 
60 dkg cseresznye 
30 dkg cukor 
6 dl víz 
2 vanília rúd 
1/2 citrom leve 
 
Elkészítés 
1. A cseresznyét kimagozzuk. A cukrot a vízzel egy nagy méretű lábosban főzni kezdjük. A vanília rudakat keresztben felhasítjuk, és amikor felolvadt a cukor a vízben, hozzáadjuk. 
2. Beleszórjuk a kimagozott cseresznyéket is, és fél órán át főzzük. Ekkor belefacsarjuk a citromlevet, és hagyjuk langyosra hűlni. A vanília rudakat kivesszük, és több részletben finomra turmixoljuk a gyümölcsöt, végül egy szitán átszűrjük. Felhígítjuk 5 dl vízzel és palackokba töltjük, majd a hűtőben tároljuk felhasználásig. 
2 liter lesz belőle 
2012.06.18
|


Játék
Egy kíméletlen drogháborúban nincsenek szabályok... Miután a mexikói kartellek terjeszkedése egyre nagyobb méreteket ölt az Egyesült Államok területén, Matt Graver (Josh Brolin) különleges ügynök újabb véres küldetésre indul.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.