Szabó Magda: Az ajtó

A 2007-ben elhunyt írónő világszerte is az egyik legnépszerűbb, legtöbbet fordított magyar szerző. Hazánkban talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna róla, akár művei mozgóképes feldolgozásai kapcsán.
Szabó Magda önéletrajzi regényének főhőse Magda, az írónő, aki férjével új, nagyobb házba költözik, melynek rendben tartása meghaladja az erejét. Felfogadnak házvezetőnőnek egy környékbeli öregasszonyt, Emerencet, aki nem könnyű eset: sziklaszilárd, hihetetlenül szuverén, autonóm személyiség, egy önmagával minden ízében megbékélt ember és szinte már az abszurditásig hajlíthatatlan. Az ajtóban Magda és Emerenc ingatag, nehezen alakuló stációkkal fejlődő kapcsolata jelenik meg igen érzékenyen, a gyötrődő írónő szemszögéből.
 
Sok mindenkivel kapcsolatban felmerül a világ- és a magyar irodalomban, de Szabó Magda esetében különösen indokolt a kérdés: mégis hogy lehet ilyen gyönyörűségeset és ilyen gyönyörűségesen („...kerestem az eltűntet, a visszahozhatatlant, a házak árnyékát, amely valaha arcomra borult, elvesztett egykori otthonomat, és persze nem találtam semmit, mert hol kanyargott már az a folyó, amelynek cseppjei között az én életem cserepei sodródtak.”) írni? 
 
Európa Könyvkiadó, 3000 Ft 
fürkész
2012.07.02
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.