Sorbet (ejtsd: szorbé)

Megjelenésekor átütő sikere volt, főszerepben pompázott udvari eseményeken és receptjét, technológiáját titkos információként kezelték. Ma e mellett, hosszú menüsorokban mellékszereplőként is találkozunk vele, csupán gyomor és nyelv frissítőként, két nehéz fogás között.
Készítéséhez nem kell fagylalt gépbe ruháznunk, de rá kell szánnunk az időt és az alapanyagokat, hogy krémes, gombócozható állagú legyen a hűsítőnk.
 
Elengedhetetlen kellékek: 
 
- alkohol és tisztességes mennyiségű cukor, hogy ne fagyjon jégtömbbé 
- glukóz szirup, ami helyettesíthető mézzel vagy agave sziruppal is, ez a cukor kristályosodását akadályozza meg 
- bot mixer vagy turmix gép, ezek sok levegőt kevernek az alapba, fagyasztás előtt 
 
Elronthatjuk: 
 
- túl sok cukor, alkohol = nem fagy meg az alap, de semmi gond, enyhén hígítsuk és tálaljuk koktélként 
- fagyasztás előtt nem turmixoljuk fel = sűrű és túl intenzív ízű marad 
- nem keverjük elég gyakran = nagy kristálydarabok maradnak benne, semmi gond, kínáljuk granitáként 
 
Citromos - bazsalikomos sorbet 
 
Olaszországi nyaralás emléke, markáns ízével azonnal levett a lábunkról minket és minden nap visszajártunk egy újabb adagért a fő tér kis sarkában található fagyizóba. A bazsalikom leveleket nem feltétlen kell kiemelni, bele is turmixolhatjuk és klassz halvány zöld lesz az eredmény. 
 
Hozzávalók 
 
5 citrom leve  
20 dkg cukor 
4 ág bazsalikom levele 
1 evőkanál glukóz szirup  
5 dl víz 
1/2 dl vodka 
 
1. Két citromnak a héját reszeljük le és tegyük egy kis fazékba a cukorral, a bazsalikom levelekkel, glukózzal és a 2,5 dl vízzel. Forraljuk fel időnként megkeverve és 3 percig tartsuk állandó forrásban. Vegyük le a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni. 
 
2. Legalább másfél literes kancsóba szűrjük át egy sűrű szűrőn keresztül. Facsarjuk bele a citromok levét is a szűrőn keresztül, adjuk hozzá a maradék vizet és a vodkát is. Egy botmixerrel vagy turmixal habosítsuk fel 2-3 perc alatt. A színe átlátszóról fehérre fog váltani, ekkor jó.  
 
3. Öntsük bele egy jól zárható műanyag dobozba, fedjük le és tegyük a mélyhűtőbe. 30 percenként egy villával alaposan keverjük össze. Ilyenkor a kialakult jégkristályokat összetörjük és újabb levegőt keverünk bele, amitől az eredmény selymes és lágy lesz. A végén már nehéz rendesen keverni, de ilyenkor használhatunk kézi mixert is ha van. Kb. 6-7 keverés alatt készül el teljesen. 
Tálalás előtt tegyük át a sima hűtőbe 20 percre. 
 
Kedvenc receptjeink 
A metódus ugyanaz csak az összetétel más 
25 dkg szeder, 10 dkg cukor, 1 evőkanál glukóz szirup, 3 dl víz, 3 evőkanál fehér rum 
10 db nagy őszibarack, 15 dkg cukor, 1 evőkanál glukóz szirup, 2 dl víz, 5 evőkanál Grand Marnier 
4 evőkanál (vagy filter) zöld tea, 15 dkg cukor, 1 evőkanál glukóz szirup, 5 dl víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál Zubrowka 
2012.07.25
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
First Festival Mexicano - ma délután és este. Sörbemutató zene és ételek. Itt ma jó lesz bulizni! #cornjuan #firstfestivalmexicano #mexikó #mexikóisör #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.