Ákos: 2084
Fél éve ismerkedünk az andoid-szerű előhírnökkel, aki Előkelő idegenként azóta sem transzportál el a kislemezlista tetejéről. A 17. korong cikornyás kárpitok alól lassan felnyíló, ám lüktető, élő szöveg a fémvázon.

A geek szemüvegkeretben fesztiválozó Ákosról lehetett sejteni, hogy váltás jön. Pont 2 évvel A katona imája című díjesős platinalemez után itt az új anyag. Hogy ő kicsoda, azt csak annak kell kifejteni, aki épp egy tüköruniverzumból pottyant ide. A 44 éves Ikon rocksztárként (is) mindent elért, amit lehetett. Most hátraarccal fejest ugrott a múltba, és megkockáztatjuk, hogy a középkorúak kríziséből is pozitívan jön ki – de erről majd később. Az egész lemeznyi vissza-rave-edés a régenvoltba valószínűleg többeket sokkol, pl. akik a technoarénákat eddig nagyívben elkerülték. De a hangalámondásos videómagnózások Atari-őrült fiatal(pasi)jait mintha hájjal kenegetnék, ugyanis ez egy kiváló szintipoplemez, és – ugye Ákosról lévén szó – messze nem 8-bites! 

Vangelis Blade Runnerének, illetve a korai Schwarzenegger-munkák (Running Man, Total Recall, Commando) szerelmeseinek csemege már az intro is, melybe belereccsen egy kis dubstep – csak jelzésértékűen – hogy a dátumot ne tévesszük nagyon el. 100 évvel járunk az orwelli évszám után, amikor a Bonanza Banzai már igazi vintage kincs. A karakteres narrátor jóvoltából a kaland elég Orson Welles-ien indul: egy leharcolt világ rajzolódik ki. A közismert rádiós bemondót, Dr. Bőzsöny Feri bácsit fémcsikorgós égzengés követi. Katasztrófaturizmus indul, biztonsági öveket bekapcsolni! Ha az Örök átutazó hív minket „companion”-nek, akkor valószínű nem mitfahrerre lesz szüksége, mert immár céllal jött a Földre. A Veled utazom zarándoka egy idegen, aki táncol néha minden idegen. 

Szintipop-fado az Előkelő idegen is, mely az egymillió letöltésen túl tiszteleg a Harold Faltermeyer fémjelezte 80-as évek előtt. A Keserves fényűzés mintha egy C64-es játék lenne, egy előre „menekülő ember” a hétköznapok töréstesztjében. A Vén tinédzserek folytatja: egy rapbetétes Madách-fricska, melyben a palota kacsalábon forog, az alkotó pihen. Lelkizős kakukktojás a Tengermoraj magánya. A Tipikus sztereo szteroid nélkül is az egyik legerősebb dal, pumpál, akár a – szintén a bizalmi utazásról szóló Martin Gore-szerzemény, a Never let me down again. Monomániák, kontra szociális érzékenység, egy cinikus kikacsintással a Meteo című filmre.  

Sulykoló, vikingmetálosan induló szöveg (köd, sír, bűn) a Megsebezve verse (a cím angolul Hurt: érdekes egybeesés, hogy az 1984 főszereplőjének vezetékneve is ez – John Hurt, a Johnny Cash-féle NIN-feldolgozásról nem is beszélve). Ami aztán átfordul egy lángoló gót himnuszba, melyben Ákos leszögezi az egyetlen „kijáratot”, a Kolduskirály személyében. Tovább árnyalja ezt A szabadság rabszolgái (mely véletlenül egy ’97-es, rendszerváltozós Bikini-album címe is), melyben a szabad(os)ság szolgái kígyó…kigyógyulhatnak! A Ne keress engem egy szomorkás vasárnapi búcsúlevél, melyben a szív gazdája más útra tér. Vége a dalnak, ám az ajtót nyitva hagyja, és hogy merre tovább, az még a jövő zenéje…de evidens, hogy a „megosztó és uralkodó” Ákos bármibe fog, az bejövő zene. 

A DVD-melléklet hozza a megszokott bőséget és minőséget. A (hang)színes videónapló Ákos szenvedélyes tempójába, és a sufninak egyáltalán nem nevezhető hi-fi műhelyben zajló munkába enged betekintést. Kiderül az is, hogy kerül a képbe Demjén Ferenc vocodere. „Szimpatizátoros” és „szupernecsöröl”a trió amerikai tripje, plusz pörög a két klip-forgatás is. Többek közt „léjzer”-bemutatással készül a Sziget színpada. A Nagykoncert meg bizony nagy! Az Ismerj fel különösen aktuális: a fesztiválokra „korszerűsített” dalok hallatán elképzelhető, hogy a közeljövőben megérjük, hogy elektronikus bulikban is fellép majd az Ákos + a „soundsystem” (Lepés Gábor billentyűn és Bánfalvi Sándor digitális ütősként)! 

Air
2012.10.30