Egy veszedelmes viszony
En kongelig affære, 2011 Színes, feliratos dán-svéd-cseh történelmi dráma, 137 perc
Story4, október 27. 21:55
Habár hazánkba kifejezetten sok dán film jut el, ezek közt csak elvétve találni kosztümös drámát. Ezen az arányon javít kicsit az Egy veszedelmes viszony, melynek nemcsak az az érdekessége, hogy az olyan dán csillagokat, mint...

...Mads Mikkelsen vagy Trine Dyrholm történelmi háttér előtt, pompázatos ruhákban látjuk szerepelni, hanem az is, hogy – mivel a magyar oktatásban érthető módon kissé háttérbe szorul a dán történelem – egy nálunk kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb történetet fedezhetünk fel.

A közmegegyezés szerint hibbant dán királynak, VII. Keresztélynek Angliából hozatnak feleséget, a fiatal és szép Karolina Matildát. Ám az új asszony nem találja helyét az idegen országban, durván és őrülten viselkedő férje mellett. Minden megváltozik azonban, amikor Keresztély új háziorvosra tesz szert, a német Johann Friedrich Struensee személyében. Az orvos egyrészt nagy befolyást alakít ki az uralkodó fölött, akivel közösen számos jótékony reformot vezetnek be, másrészt viszonya lesz a királynével. És nemcsak az orvos és Karolina kapcsolata rejt veszélyeket, hanem Struensee-é és a királyé is, hiszen az udvari arisztokrácia egyáltalán nem nézi jó szemmel a felvilágosodás eszméit tükröző új törvényeket. 

Az Egy veszedelmes viszony a szokásos eufémizmusokkal, de nagyon mívesen és ízlésesen mesél. Habár plánozását tekintve jobbára csak a szalondrámák félközelijeit és kistotáljait használja, átvitt értelemben azért közelebb viszi a nézőt: ha nem is mélyen felkavaró, de átélhető, szép és szomorú alkotás. 

fürkész
2012.11.16