Adáshiba
Kaposvár, Csiky Gergely Színház, 2013. június 11. 19:00
Döbbenetes adat: egy átlag magyar naponta csaknem három órát tévézik. Onnan szerzi az információit, ez biztosítja a szórakozását. Tévénézés közben eszik, tesz-vesz, a háttérben mindig ott villódzik a képernyő, sokszor még éjszaka is.

Szakonyi Károly zseniális színműve, az Adáshiba keserédes komédia, ami napjainkban éppúgy aktuális, mint az 1970-es premierje idején. A történet középpontjában a televízió áll, bár nem is szerepel a darabban. A színpad maga a képernyő. 1969-ben járunk, a tévé a holdraszállást közvetíti éppen, helyszín a Bódog család otthona. A fiú, Imrus születésnapjának ünneplése zajlik, közben albérlőjükhöz, egy Emberfi (Krisztosz) nevű titokzatos fiatalemberhez egy barátja érkezik, ebben a hónapban már a tizenkettedik. Ám ez senkinek sem tűnik fel. Ahogy az sem, hogy Krisztosz csodákat művel: borrá változtatja a vizet, a béna szomszéd gyógyultan áll fel a tolószékből. Akkor kapják csak fel a fejüket, amikor a fiú megszünteti az adáshibát.

A darab ősbemutatóját Várkonyi Zoltán rendezte olyan nagyszerű színészekkel, mint Páger Antal, Bulla Elma, Béres Ilona. Azóta több mint száz alkalommal játszották sikerrel az ország nagy teátrumaiban. Most a kaposvári Csiky Gergely Színház eleveníti fel a furcsán groteszk történetet Funtek Frigyes rendezésében. Aki még nem látta, most pótolhatja.  

krizsu
2013.02.11