Ép és fogyatékkal élő kortárs művészeink kiállítása Rómában
Rendhagyó képzőművészeti kiállítás nyílik júniusban az Olasz – Magyar Kulturális Évad keretében a Római Magyar Akadémián.

Az Újrafestett valóság 2.0 – Parallel direktívák című kiállítás keretében június 15-től szeptember 1.-ig olasz és magyar, mozgáskorlátozott és ép kortárs képzőművészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők Rómában a Balassi Intézetben.

Tavaly a Magyar Nemzeti Galériában – a 4 éve megkezdett esélyegyenlőségi program részeként - közel 20, ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművész alkotásaiból rendeztek kiállítást. A Rómában bemutatásra kerülő tárlat alkotói is Galériában kiállító művészek közül kerültek ki, kiegészülve olasz fogyatékkal élő képzőművészek alkotásaival. 

A kiállítás céljaként tűzte ki, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a mozgássérültek számára, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni. A kezdeményezés példaértékűen segíti elő a fogyatékos emberek aktív részvételét a művészetben. A fogyatékos és ép művészek műveinek kiállítása bemutatja, hogy az emberek különbözősége érték, amely gazdagítja világunkat. 

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok keretében – tárlatvezetések, előadások – az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerni a sérült emberek hétköznapjait, gondolkodásmódjukat és értékeit. 

A kiállítás üzenete, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. Az „újrafestett valóság”szó utal arra, hogy a tárlat szeretné, ha a többségi társadalom másként, egy új nézőpontban gondolna a mozgássérült művészekre és alkotásaikra. Ugyanakkor a kiállított műveknél nincs jelölve, hogy ki az, aki fogyatékossággal él és alkotott.  

A kiállítás védnöke Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

2013.06.17