Hontalanítás
Budapest, Hagyományok Háza, 2014. december 6. 19:00
Igazán méltó módon ünnepelhetjük meg a Nemzeti Táncszínházban január 22-ét, a magyar kultúra napját (azaz a Himnusz születésének napját): a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház vendégjátéka a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel.

A Hontalanítás a tánc érzésekre és képzettársításokra épülő nyelvének segítségével egy olyan zsigeri jelenségről beszél, mint a kirekesztés. Habár minden ember és népcsoport különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékából alakult és alakul ki, némelyekben időről időre felmerül az irracionális vágy a különbözőtől, a másságtól való elhatárolódásra, ami viszont elkerülhetetlenül elszigetelődést eredményez. 

A XX. századra visszatekintve számos példát találunk a kirekesztésre, ami csak látszólag egyszerű megoldás, de ahogy azt a II. világháború utáni lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés szomorú és értelmetlen epizódja is bizonyítja, ilyen úton nem lehet a kisebbségi kérdést rendezni. 

Az 50 perces – a táncon kívül élő éneket és kellékeket is tartalmazó – produkció előtt Sebők Géza táncfolklorista tart előadást Szlovákiai, de magyar címmel a Szlovákiában élő magyarok tánchagyományairól. 

vj
2014.01.13