Sütőtök fagyi
Sokan nem bírják télen a fagylaltot, ezért tavasz és ősz elején van esély a tökös fogyasztására. Meglepően kellemes, selymes ízű, lágy texturával.

Ez a recept egy alapfagyi, amit kiegészíthetünk kedvünk szerint csokoládé szósszal, balzsamecettel vagy karamellával is. Mindhárommal nagyon finom és pikáns lesz az eredmény. Egy nehéz étel után nincs ennél jobb desszert a gyomornak.

Hozzávalók: 

1/2 liter tejszín 

5 db tojás sárgája 

12 dkg barna cukor 

1/2 teáskanál fahéj 

1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér 

csipet só 

kevés frissen reszelt szerecsendió 

20 dkg sült sütőtök 

2 evőkanál whiskey 

Elkészítés: 

1. A tejszínt a tojásokkal, cukorral fahéjjal, gyömbérrel, sóval és a szerecsendióval mérsékelt lángon főzni kezdjük. Amikor kezd melegedni, kevergetni kezdjük folyamatosan. Addig főzzük, hogy annyira besűrűsödjön, hogy ha a fakanál hátoldalára csíkot húzunk, ne folyjon össze a két part. 

2. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a sült tök darabokat és az alkoholt. Egy botmixerrel dolgozzuk krémesre és simára. Fóliázzuk le, és 3 órára tegyük hűtőbe, hogy alaposan lehűljön. Vagy 1 órára mélyhűtőbe.  

3. Fagylaltgépbe töltsük be, és készítsük el. Tartsuk fagyasztóban, tálalás előtt fél órával mindig tegyük át a sima hűtőbe.  

Tipp:  

Ha nincs fagylaltgépünk, akkor tegyük egy jól záródó dobozban a mélyhűtőbe. 30-40 percenként vegyük ki, és botmixerrel alaposan dolgozzuk át, hogy levegőt vigyünk bele, és összetörjük a képződő jégkristályokat. Kb. 6-7. kör alatt alakul ki a tökéletes állag. 

2014.02.10