Face Nord
Budapest, Trafó, 2014. február 22. 20:00
Szerencsére úgy tűnik, nem múlhat el hónap a Trafóban új cirkusz nélkül: a Compagnie XY Le grand C-je után ismét egy francia társulat érkezik, ami megint csak örömhír, hiszen a jelek szerint ebben a műfajban a franciák (és francia kanadaiak) a királyok.

Az Un loup pour l’homme-ot a kanadai hokis-szörfös-snowboardos Fred Arsenault és a francia dzsúdós, Alexandre Fray alapította 2005-ben, majd – épp a Face Nord produkciótól kezdve – további két akrobata, a nagy és erős Mika Lafforgue és a kicsi, mozgékony Sergi Parés is csatlakozott hozzájuk. 

A társulatot elsősorban a sport és az akrobatika kapcsolata izgatja, így két este erejéig négyoldalú küzdőtérré alakul, háló nélküli ringgé válik a Trafó színpada. Itt fogják a fiúk a „megfogja, meggyúrja és eldobja” mottó jegyében hajigálni, húzni-vonni, egymásra ugrálni vagy épp birkózni egymással, jórészt mindenféle díszlet, jelmez és egyéb segédeszköz nélkül (az egyetlen rögbis védőfelszerelést leszámítva). Ennek jegyében kiemelt hangsúlyt kap a bizalom, a szolidaritás és az intimitás, az ember-ember közötti viszony, de a sport mellett az építészeti-szobrászati alapelvek is dominálnak ebben az erőteljes és dinamikus produkcióban. 

firkász
2014.02.17