Angélique
Angélique, 2013 Színes, feliratos francia romantikus kalandfilm, 113 perc
Van valami idétlen a XVII. században, amikor a férfiak hatalmas kalapokban, bő csizmákban és fodros ingben rohangáltak és vékony pengékkel döfködték egymás, amikor éppen nem intrikákat szőttek és vallásháborúkat vívtak. Az Angélique pont ebben a korban játszódik.

Az embernek van egy olyan érzése, hogy volt egy kor, amikor csak az arisztokratáknak volt érzelmi élete, a köznép pedig magot vetett és trágyát lapátolt. A szép, de talán túlságosan is öntudatos Angélique de Sancé is nemesi családba született, ám elszegényedett apja feleségül kényszeríti egy gazdag grófhoz, Joffrey de Peyrachoz, aki ugyan nem szép, de roppant férfias, már csak azért is, mert arcát számos párbaj hege díszíti. A frigy ugyan nehezen indul, de szépen folytatódik. A gróf tetemes vagyonát - amely egy újfajta aranybányászati eljárásra épül - nem csak az egyház és más nemesek irigylik, de még a fiatal Napkirálynak is szemet szúr, ráadásul az angyali arcú Angélique múltja sem makulátlan.

Ha a történet kissé idejét múltnak, de legalábbis régimódinak tűnik, az nyilván azért van, mert a Luc Besson-istállóhoz tartozó, többnyire producerként dolgozó Ariel Zeitoun egy 1964-es klasszikus, az Angélique, az angyali márkinő remake-jét készítette el olyan francia sztárokkal, mint az egykor morcos zsarukat alakító Gerard Lanvin, Tomer Sisley és egy kisebb szerep erejéig Mathieu Kassovitz, a címszerepet pedig a szinte ismeretlen Nora Arnezeder kapta, aki némi korai feminizmust csempész a filmbe.

Vízer
2014.04.11