Térkép a csillagokhoz
Maps to the Stars, 2014 Színes, magyarul beszélő, kanadai-amerikai-francia-német dráma, 111 perc
Weiss-ék átlagos család Hollywoodban. Az apa (John Cusack) kattant sztárok botcsinálta lélekdoktora, a viaszarcú és -szívű anya (Olivia Williams) saját celeb-fiuk, a tizenhárom évesen már drogfüggő Benjie menedzsere.

Az idősebb gyerek (Mia Wasikowska) pedig most szabadult a pszichiátriáról, ahová gyújtogatás miatt zsuppolták be. A másik szálon egy öregedő színésznő (Julianna Moore) fut versenyt az idővel és harcol a nyugtatókkal meg saját anyja szellemével, de időként feltűnik mellette a saját magát alakító (és Weissékhez hasonló közegben cseperedett) Carrie Fischer, a Csillagok háborúja Leia hercegnője is. A sorsok kereszteződnek, itt mindenki másnak akar látszani, mint ami, vagyis szeretne látszani valaminek a látszatok országában, de az előre megírt szerepek nagyon kényelmetlenek… 

 

David Cronenberg, (Videodrome, A légy, Karambol, eXistenZ - Az élet játék, Pók) a Don DeLillo regényéből készült, ellentmondásosan fogadott Cosmopolis, a kiégett, fiatal milliárdos tőzsdecápa manhattani odüsszeiája után megint kortárs irodalmi alapanyaghoz nyúlt. A biohorroral indult kultikus kanadai rendező soron következő mozija az előző párdarabjának is tekinthető, az alkotó egy újabb szomorú vízióban a New York-i elit után most a Los Angeles-i gazdagok (sivár) lelkivilágába enged bepillantást. Cronenberg ezúttal a hollywoodi szórakoztatóipar működéséről és szereplőiről metsző kritikával író Bruce Wagnerrel dolgozott együtt, aki saját regényéből írta meg a film forgatókönyvét. Az A-listás színészek hozzák, amit tudnak, borzongunk és viszolygunk is rendesen, de se semmi újat, se megváltást nem hoz a mester új mozija.  

zsinora
2014.09.08