Visszatértek a nyolcvanas évek?
33. heti nézettségi adatok
Nem megy semmi a tévében, de legalább azt sem nézi senki – vonhatnánk le röviden a múlt heti nézettségi eredmények láttán a konklúziót. A kereskedelmileg fontos célcsoportot és a teljes lakosságot is egyaránt a Barátok közt mozgatta meg a legjobban, de a többség azért nem a tévé előtt hűsölt a múlt heti kánikulában.

Így még olyan furcsaságok is megeshettek, hogy a 18-49-es korosztályban a hét második legnézettebb műsora a Kincs, ami nincs című, „örökbecsű”, 1981-es! Bud Spencer és Terence Hill-fim lett kemény 319 ezres nézőszámmal, és ezzel még a néhány évtizeddel fiatalabb  krimisorozatot, a Dr. Csontot is lenyomta a listán. Visszatértek volna a nyolcvanas évek?

A 18-49-es korosztályban egyébként az első tizenhárom helyen kizárólag az RTL Klub műsorait találjuk a listán, élen a 338 ezres nézettségű Barátok közt-tel. Az RTL Klub hétköznap esti főműsoridős kínálatából tulajdonképpen csak a kedd este vetített Az utolsó szamuráj című film nem jutott be az élbolyba – 145 ezer nézővel a 21. helyen zárt –, a többi esti műsor viszont jól szerepelt: a hétfői Dr. Csont a harmadik lett 261 ezres nézőszámmal, a szerdai Szulejmán 232 ezer nézővel az ötödik, a CSI csütörtök este 214 ezer fiatalt érdekelt, ezzel a nyolcadik helyezést szerezte meg, a pénteki Kincs, ami nincsről pedig már esett szó, hogy jól szerepelt. 

A hétvégén leadott filmek sem hagyták szégyenben a csatornát: a szombati Asterix és Obelix - Isten óvja Britanniát 208 ezer nézővel a kilencedik lett, a vasárnapi Mackótestvér a hatodik, az utána kezdődő Borotvaélen című akciófilm pedig a tizenegyedik helyen zárt. A TV2 legnézettebb műsora a Mr. Popper pingvinjei című mozi lett, mely 189 ezres nézőszámával a lista tizennegyedik helyét szerezte meg. A Tények mindössze a tizenhatodik helyet csípte meg, szorosan a nyakában pedig rögtön ott van a legnézettebb kábeltévés műsor, a Feláldozhatók 2. című mozi, melyet a Film+ tűzött műsorra, és 160 ezer fiatalt érdekelt. Az ötven legnézettebb produkció között mindössze egyetlen köztévén vetített műsort találunk: az M3 és a Szomszédok 91 531 nézővel a harminckilencedik a listán, tovább erősítve azt teóriát, mely szerint egyre jobban kísért a múlt.

A teljes lakosság körében 1 millió 37 ezer nézővel a Barátok közt nyerte a hetet, dobogós még a 799 ezres nézettségű RTL Híradó és a 758 ezer nézőt érdeklő Szulejmán. A Cobra 11 és a Fókusz után a TV2 is befért a top10-be a 653 ezer nézőt érdeklő Tények révén, a Jóban Rosszban viszont már épp kicsúszott, és csak a tizenegyedik helyezést tudta megszerezni csatornájának. A Duna (és a köztévé) legjobb helyezése egy tizenharmadik hely, amit a Hegyi doktor című sorozatnak köszönhet a csatorna. 

Főműsoridőben természetesen az RTL Klub ment a legjobban a fiataloknál (SHR 18, 3%), a TV2 8, 8%-os eredményt ért el a héten, a Cool 6, 4%-ot, a Film+ pedig 6, 2%-ot tudott, majd a 4, 5%-os Viasat3 és a 3, 5%-os Duna következik a sorban. 

(Adatok forrása: Nielsen Közönségmérés/RTL Klub)  

b.e.
2015.08.18