Negyedszázados hallgatás után színpadra lép a Bojtorján
27 év után újra színpadra lép a legendás magyar country együttes. A vonós kamarazenekarral és sok hangszeres művésszel kiegészült Bojtorján november 30-án egyszeri és megismételhetetlen koncertet ad a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A country együttes - Pomázi Zoltán, Vörös Andor, Kemény Győző, Buchwarth László és Barna Zoltán – népszerűsége a nyolcvanas évektől kezdődően rohamosan nőtt, nemzetközi meghívásokat kaptak Európába és Amerikába egyaránt. Együtt koncerteztek a rock- és countryzene legnagyobbjaival, többek között Jerry Lee Lewisszal, Carl Perkinsszel és Johnny Cash-sel. Mindmáig ők az egyedüli magyar együttes, akik koncertet adhattak a londoni Wembley Arénában. Meghívást kaptak Nashville-be, a világ legnagyobb countryzenei fesztiváljára, ahonnan BMI nagydíjjal tértek haza. Amerikában hosszú időre ismert lett a zenekar neve, ugyanis a legnépszerűbb televíziós műsorban, a David Letterman Show-ban is felléptek. 

A hosszú hallgatás után egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg Kemény Győző fejében a közös zenélés ötlete, s a tagok valamennyien igent mondtak a nagykoncertre. 

„Székelyudvarhelyen tartottunk egy bejátszókoncertet, ami annyira jól sikerült, hogy megállapítottuk, olyan, mintha abba se hagytuk volna a zenélést. Hatalmas sikerünk volt” – árulta el a Bojtorján alapítója, Kemény Győző, aki megjegyezte, bár az életműkoncerten előadnak egy új dalt is, megszólal minden nagy slágerük, így a Csavargódal, a Történetek, valamint a Karácsonyi album c. többszázezer példányban eladott lemezről 4-5 szerzemény. 

„November 30-án már advent időszakában járunk, így 4-5 dalt biztos eljátszunk a karácsonyi lemezünkről. De persze a nagy slágerek sem maradnak el, amelyek azóta egészen új értelmezést nyertek. Például az Összetartozunk című számunk már teljesen másról szól, mint annak idején, amikor született” – állapította meg a zenei producerként is elismert zenész, aki hozzátette, a koncertből hanganyag és videó is készül.  

Különböző társadalmi eseményeken fiatalok és idősek máig éneklik a népdallá vált Bojtorján számokat. Ráadásul nemcsak itthon, hanem a környező, magyarlakta és erdélyi településeken is. Művészetüket nem a popkultúra divathullámai, az aktuálpolitikához való viszony határozza meg, hanem a családi élet valósághű ábrázolása. Ennek köszönhetően dalaik népszerűsége a mai napig töretlen. 

2015.10.08