Pannonfíling - Rövidfilmes találkozó és verseny Veszprémben
Október 10-én, szombaton rendezik meg Veszprémben a 11. Pannonfíling rövidfilmes szemlét és versenyt, amelyen magyar független filmesek mutatják be alkotásaikat.

A veszprémi Expresszó Klubban 22 kisfilmet vetítenek majd, amelyeket az előzsűri mintegy hatórányi anyagból választott ki. 

A jelentkezés során egyetlen megkötés volt: csak negyedórás alkotásokkal lehetett nevezni. Így a legkülönfélébb témájú és műfajú filmek érkeztek profi és amatőr alkotóktól. Egy férfi és egy kirakatbábú groteszk kapcsolata, a középső királyfi körutazásának meglepő története, egy elnéptelenedett sváb szellemfalu mindennapjai, egy fiktív őstörténet a vérszerződést megelőző tárgyalásokról, és a ma oly aktuális menekültkérdés is megjelenik az alkotásokban. 

Az első három helyezett és a közönség kedvence mellet idén újdonságként a legviccesebb rövidfilm is díjat kap. 

A szemle kísérőprogramjaként szombat délelőtt a Szeretföld című játékfilmről beszél Buvári Tamás rendező-forgatókönyvíró, az érdeklődők megtekinthetik a háborúellenes film néhány jelenetét, és betekintést nyerhetnek a Veszprémben forgatott film megszületésének folyamatába. 

A találkozót megelőzően, csütörtökön este a veszprémi Dubniczay-palotában az elmúlt tíz esztendő legjobbnak ítélt alkotásaiból láthatnak válogatást az érdeklődők.  

(MTI) 

2015.10.08