mïus: Broken Words
DALPREMIER!
A nemzetközileg is jegyzett, Álmos Gergely-féle mïus harmadik nagylemeze április elején fog napvilágot látni, a berlini Sonar Kollektiv gondozásában. Az Eigengrau második előfutára az amerikai Laura Hahn énekével felvett, különleges kislemez.

A budapesti építész-zenész 2011-ben, Horányi Julival alapította meg formációját,  mellyel jól csengő nevet szerzett az elektronikus zenék rajongóinak körében. A színész-énekesnő tavaly külön utakra lépett, így Gergő vendégvokalistákkal tágítja eddig sem túl szűk horizontját. A készülő albumról az elsőként közzé tett dalt Hegyi Dórival készítette.

A poposan fülbe mászó, Delusional című szám (és annak Pitto-felé remixe) külföldi adókon – például az Ibiza Global Radio-ban – már sikerrel fut. A második tétel pár lépéssel messzebbre merészkedik: napfényes hangulat helyett komorabb, merengősebb lett, ám varázsa tagadhatatlan. A Gergő által a Soundcloudon megismert Laura Hahnnal, online felvett Broken Words című dal igen csak szívbemarkoló: a basszus-dobbanásaira ráúszó vokál a legnagyobb triphop pillanatokat idézi, melyet Vári Gábor gitárjátéka színesít. A főleg akusztikus és chillout vonalon mozgó, Venice Beach-i dalszerző-énekesnővel készült dalhoz a kislemezre a német fővárosban élő, jazz-, kortárs-, Boards Of Canada- és Radiohead-hatásokat is felvállaló, 35 éves lengyel multiinstrumentalista, Mooryc remixe került fel. 

A szintén berlini Calyx Mastering által kevert nagylemez nívója nem lesz kérdéses, ugyanis referenciáik közt az alábbi neveket találjuk: Moderat, Todd Terje, Atoms for Peace, Caribou, Four Tet. Juhász Veronika és Kántor Ágnes megkapó artwork-jével készülő, különc című (Eigengrau: „sajátszürke vagy sajátfény, az a szín, amit az emberi szem teljes sötétségben lát”) korong megjelenés előtt álló dalait élőben február 20-án lehet az A38-on meghallgatni, barbarastahl és az osztrák Fijuka felvezetésével. 

DALPREMIER!!!

Itt, az est.hu-n hallgatható meg először a mïus Broken Words című dala:

Kiadó: Sonar Kollektiv

Air
2016.02.09