Iggy Pop: Post Pop Depression
Ha a Queens Of The Stone Age 2/5-e és az Arctic Monkeys dobosa felsorakozik Iggy Pop mögé, abból valami nagyon kiemelkedő dolognak kell születnie – ha valaki hasonló elvárásokkal fut neki a Post Pop Depressionnek, óhatatlanul csalódni fog. (De aki nem, jó eséllyel az is.)

A jó Iggy még úgy hat-hét éve kijelentette, hogy belefáradt a punkos zajongásba, és zenei értelemben bizony fel is húzta a kardigánt és a kockás mamuszt. És bár ezt követően leszállított még egy nagytatás, ám szerethető punklemezt a Stooges-szal, a 2009-es Préliminaires és az Aprés című feldolgozásalbum is arról tanúskodott, hogy a kőművesdekoltázst villantó, félmeztelenül szaladgáló Iggy Pop a múlté. Aztán tavaly januárban összefutott a Queens Of The Stone Age főnökével, Josh Homme-mal, és úgy döntöttek, alkotnak valamit közösen. Végül pedig a billentyűs-gitáros Dean Fertita és az Arctic Monkeys dobosa, Matt Helders is csatlakozott hozzájuk.

## YOUTUBE:THm7TIOK8ks x:450 y:315 ##

Papíron egy hasonló kollaboráció több mint ígéretesnek mondható, kiváltképp, ha hozzátesszük, hogy Homme dalszerzőként és producerként is részt vett a Post Pop Depression elkészítésében. A végeredmény azonban – egy-két daltól eltekintve – maga a tömény, enervált dögunalom. A Break Into Your Heartban kapásból felismerhetjük a Homme-féle hangzást (halld pl. az Arctic Monkeys Humbug c. lemezét!), ugyanakkor máris sejthetjük, hogy ennek az albumnak sem a lendület lesz a legfőbb erénye. A lemezt mindvégig minimál, garázsrockos hangszerelésű, nyugis szerzemények uralják, ami önmagában nem lenne probléma.

## YOUTUBE:1m8TmlS20ZA x:450 y:315 ##

Annál nagyobb gondot jelent az emlékezetes pillanatok kóros hiánya. Míg a nyitódal vagy az American Valhalla is legfeljebb kellemesnek mondható, addig a Sunday, a Vulture vagy a German Day tökéletesen semmitmondó. Még az album talán legjobb trackje, a Chocolate Drops sem hozza azt a színvonalat, ami egy hasonló felállású szólóprojekttől elvárható lenne. A Post Pop Depressionnek máris bérelt helye van az év végi lemezlistákon, csak éppen „az év csalódásai” kategóriában. 

Kiadó: Loma Vista Recordings, Concord Records

kirsch
2016.03.30