A gyönyörök kertje
Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulója kapcsán világszerte mozivásznon mutatják be a festő leghíresebb művét feldolgozó spanyol ismeretterjesztő filmet. A Bosch: A gyönyörök kertje szeptember 1-től látható a hazai filmszínházakban.

A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak egy olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részeit képezik, amelynek értelmezését a mai napig homály fedi. Művészete, és vele az emberi bűnöket és gyengeségeket ostorozó, utánozhatatlan ábrázolásmódja hosszú évszázadokra a háttérbe szorult, később a 20. századi szürrealizmus kiemelkedő ösztönzője lett. Életéről nagyon keveset tudni, az egyetlen pontos dátum, amit ismerünk, a halálához kapcsolódik: 1516. augusztus 9-én temették el. 

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg Bosch halálának 500. évfordulójáról. Ezek közül a legnagyobb szabású a madridi Prado Múzeum életmű-kiállítása, amely húszévnyi előkészület után idén májusban nyílt meg, és az eddigi legteljesebb tárlatot mutatja be Bosch életművéből. A kiállítás egyik fő látványossága Bosch talán legismertebb festménye, A gyönyörök kertje. Ez a hatalmas, közel 4 méter széles háromosztatú táblakép áll a Pannonia Enterteinment által két éve elindított ismeretterjesztő mozifilm-sorozat, A művészet templomai következő epizódjának középpontjában. 

A Prado Múzeummal együttműködésben készült látványos dokumentumfilm a sorozat „virtuális tárlatvezetés” keretében tárja a nézők elé műalkotást. A Bosch: A gyönyörök kertje modern filmes technikák segítségével mutatja meg ennek az ikonikus, ám egészében nézve már-már befogadhatatlanul részletgazdag festménynek minden centiméterét, miközben neves művészettörténészek, írók, filozófusok és művészek osztják meg gondolataikat erről a zavarba ejtő műről és nem kevésbé rejtélyes alkotójáról. A film a festmény röntgen-elemzésének és restaurálásának bemutatásával bepillantást enged a Prado Múzeum kulisszái mögé is. A tüzetes vizsgálatok eredményeként számos eddig megválaszolatlan kérdésre fény derült a festmény 500 éve vita tárgyát képező keletkezésével és alkotójával kapcsolatban. 

A 90 perces ismeretterjesztő filmet szeptember 1-jétől, magyar felirattal láthatják a nézők. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen. A vetítési helyszínek teljes listája a sorozat Facebook-oldalán, a www.facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható. 

2016.08.29