Kirándulnál? Van egy-két ötletünk!
Rengeteg gyönyörű, bakancslistára való hely van a világban. Mi azonban most olyanokat válogattunk, ahova van esélyed csaknem ingyen eljutni még az esős évszak előtt. Hogy miért? Nem árulunk zsákbamacskát: Budapest környéki mini csodákat kerestünk. Lustasági kifogás pedig nincs, hiszen még nem kell se sál, se sapka. Irány a természet!

SZENTENDRE

Mi az? Budapest közeli kisváros, ami leginkább egy mesebeli településre hasonlít? Igen, Szentendréről van szó. Nos, idejutni könnyebb, mint gondolnád, de a térkép a barátod. Ez a túra amúgy egy igazi családi tripnek is tökéletes, hiába mondhatja bárki, hogy volt már itt. Hiszen ez az ezerarcú mini city annyi titkot rejt még, hogy mindig találhattok benne valami újat. A mi kedvenceink a festői sétány a Duna-parton, a belváros tündérmesébe illő házai és persze a marcipánmúzeum! 

Nehézségi fok: könnyű, gyerekkel is ajánlott 

 

Időtartam: fél, vagy egész napos túra 

 

Közlekedés: hévvel, volánbusszal is jól megközelíthető 

 

Terep: városi 

 

Étkezés: éttermek és büfék a városban 

 

PILISBOROSJENŐ

Kis kirándulás sok-sok csodával. Alig 20 percre Budapesttől máris a Pilis szívében találhatja magát a túrázni vágyó illető. A túra közben pedig hirtelen a magyar történelem korábbi századaiba is elrepülhetsz, ugyanis a Pilisborosjenő melletti erdő a legendás Teve-szikla mellett egy hatalmas tisztásra nyílik, ahol az Egri csillagok című filmben látható mű Egri vár áll még ma is. Hercegnős mókákhoz, lánykéréshez, randikiránduláshoz a legtutibb hely! 

Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott

 

Időtartam: fél napos túra 

 

Közlekedés: volánbusszal, majd gyalogosan jól járható út 

 

Terep: erdei, sziklás 

 

Étkezés: szendvicses túra, de a faluban kisbolt és büfé is van 

NORMAFA

Ma már talán közhelynek számít a budapesti lakosok kirándulási statisztikájában (már ha létezik ilyen) a Normafa, mi mégis ezerrel buzdítunk, hogy túrázz el a Budai-hegyek e tájára is, hiszen a kilátás varázslatos. Talán ez az a pont, ahonnan a legjobban ráláthatsz a magyar fővárosra madártávlatból. Emellett pedig az sem megvetendő, hogy nincs több mint 15-20 perc utazásra a városból, sőt, éppen ezért bicajjal is könnyen megközelíthető, és száraz időben jól járható, lightos terep ez.  

Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott 

 

Időtartam: 3-4 órás túra 

 

Közlekedés: libegővel, busszal, fogaskerekűvel a városból jól megközelíthető 

 

Terep: kijárt, erdei és köves sétáló utak 

 

Étkezés: szendvicses túra, útközben büfé, és tűzrakó hely található 

 

GELLÉRT-HEGY

Végül, de nem utolsósorban pedig még egy közhelynek vélt csodáról rántanánk le a szürkeség leplét. Ugyanis talán nincs is szebb egy őszi, napos vasárnap délutánon, mint ennek a gyönyörű hegynek a tetejéről lógatni a lábadat és csodálni a kilátást, vagy éppen megfordulva a mögötted levő Citadellát stírölni. A Gellért-hegyen azonban többek között azért is érdemes újra és újra nyitott szemmel átkirándulni, mert nemcsak a panoráma, hanem a helyi rusztikus és patinás villák és maguk a kis ösvények is nagyon elbűvölőek, lakóikkal, a gyíkokkal és a cuki mókusokkal egyetemben.  

Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott 

 

Időtartam: 1-3 órás túra 

 

Közlekedés: gyalogosan vagy busszal a városból percek alatt megközelíthető 

 

Terep: dombos, ösvények és kövezett utak, lépcsők 

 

Étkezés: szendvicses túra, a hegy tetején vannak büfék, és éttermek is 

 

Kurcz Orsi
2016.09.26