„Úgy tekintünk magunkra, mint utazó kalózokra” – Jens Siverstedt, a Mando Diao gitárosa
A Pesti Est exkluzív interjúja
Május 12-én jelenik meg a svéd Mando Diao legújabb lemeze Good Times címmel. Jens Siverstedt gitárossal beszélgettünk, aki 2015-ben lett a csapat tagja, és idén először lép majd fel az együttessel a Sziget fesztiválon.

Május 11-én, Berlinben lesz a Good Times című új lemezetek bemutató koncertje. Miért pont ott?

 

Egyrészt, mert ott van a kiadónk, másrészt mert kicsit olyan nekünk az a város, mintha a második otthonunk lenne. Gyakran járunk Berlinbe munka és koncertek kapcsán, de szórakozásból is. Például a csapat karácsonyi buliját is ott tartottuk.  

 

Két éve vagy a csapatban. Hogy kerültél kapcsolatba a Mando Diaóval? 

Ha visszagondolok, az egész egy nagyon sima és természetes folyamat volt. Körülbelül két és fél évvel ezelőtt összehoztak Björnnel (Björn Dixgård, a csapat alapítója és frontembere – a szerk.), mert akkoriban leginkább szövegíróként és producerként dolgoztam Stockholmban, és valahogy az ő emberei és az én embereim jó ötletnek találták, hogy összeeresztenek minket egy stúdióban, hátha tudunk csinálni pár szép számot. 2015 telén találkoztunk, és egyből nagyon jól megértettük egymást. Késő estig dolgoztunk a stúdióban, aztán elmentünk sörözni, és bár elvileg csak két napot kellett volna együtt töltenünk, végül az egész tavaszt végigdolgoztuk. Egy idő után pedig olyan érzésem volt, mintha kaptam volna egy új bátyot.  

Mikor lettél a csapat tagja? 

Björn megkérdezett, hogy beugranék-e a nyáron a csapatba, mert Gustaf (Gustaf Noren énekes-gitáros – a szerk.) kiválását követően kellett valaki, aki gitározik. Krízishelyzetben voltak, mert rengeteg koncertjük volt, szerződésekkel meg kötelezettségekkel, amiket nem mondhattak le. Szóval körülbelül két hónapja ismertük egymást, amikor Björn megkérdezte, hogy gitároznék-e a turnéjukon. Akkor találkoztam a többiekkel, és ők is szinte azonnal a legjobb barátaim lettek. Úgy a harmadik koncert után, ahogy a backstage-ben sörözgettünk, megkérdeztek, hogy lenne-e kedvem belépni a csapatba. Én persze azonnal igent mondtam.

 

Volt kedvenc Mando-lemezed mielőtt beléptél a csapatba? 

Nagyon szerettem a dalaikat, amikor feltűntek, aztán a Give Me Fire lemezt is, amikor egy klasszikus svéd hiphop producerrel, Salla Salazarral dolgoztak együtt.  

 

Hogy kezdtetek el az új lemezen dolgozni? 

Valahogy úgy kezdődött, hogy Björn és én lejátszottuk azokat a számokat, amiket együtt írtunk. Tulajdonképpen csak úgy szórakozgattunk a stúdióban, de aztán azt mondtuk, hogy „hm, megcsinálhatnánk ezeket a számokat a Mando számára”. Elkezdtünk felvenni dolgokat, és aztán mindenki belefolyt a saját ötleteivel. Voltak, amiket együtt írtunk, de például az első számot, ami elkészült az új lemezről, a Break Ust én írtam. Szóval időnként külön-külön csináltunk dolgokat, néha összeálltunk egy másik taggal, én gyakran elmentem Björn házába, és elkezdtünk hülyéskedni a gitáron, és amikor szerencsénk volt, akkor összejött egy jó szám. A Shake-et például ketten írtuk Björnnel. De én mindig azt mondom, hogy a zene természetéből adódóan nincs olyan recept, ami mindig működik. Néha négy ember kell hozzá, néha elég kettő, máskor csak egy. Előfordul, hogy elakadsz a szöveggel és akkor jön valaki, akinek van egy jó ötlete.  

 

Miről szól a Break Us című szám? 

Számomra ez egy szerelmes történet, egy ballada, és talán egy kicsit furcsa is, hogy ezzel kezdődik az új lemez. Tulajdonképpen olyan, mint egy előjáték vagy bemelegítés, mielőtt elkezdődik a buli. Nem szeretem túlmagyarázni a dalszövegeket, mert szerintem ez a dal egy szerelmes történet, de CJ (Carl-Johan Fogelklou – a szerk.), a basszusgitárosunk azt mondta, hogy számára viszont azokról a küzdelmekről szól, amin a Mando keresztülment. Nem szabad túlmagyarázni a szövegeket, mert az megöli mások véleményét vagy elképzelését a dalról.  

 

Ti magatok voltatok az anyag producerei. Hangzásban mit mondanál róla? 

Ez egy nagyon nyers és különleges album. Nem próbáltunk meg elrejteni semmit autotune-nal. Manapság mindent tökéletessé lehet tenni a számítógéppel, de mi pont az ellenkezőjét akartuk. Időnként ki is kapcsoltunk minden komputert, és csak hallgattuk a zenét. Ez egy nagyon őszinte lemez, nagyon sokszínű, van rajta ballada és energikus rockszámok is. Most minden számban Björn énekel, amitől mindegyik dal nagyon nyers és erőteljes lett.  

 

A Mando Diao már többször fellépett a Szigeten, és idén ismét játszotok. Voltál már ezen a fesztiválon? 

Még nem voltam, de nagyon jókat hallottam róla, és tudom, hogy ez az egyik legnagyobb európai fesztivál. Nagyon várom a nyári fesztiválszezont, és most, hogy már ennyi ideje a csapatban vagyok, talán mondhatom, egy kicsit úgy tekintünk magunkra, mint utazó kalózokra. Befut a hajó, itt vagyunk, megcsináljuk a bulit, aztán újra kihajózunk – ez az életünk… 

 

Szerinted te mit hoztál a csapathoz? 

A saját stílusomat, például ami a dalszerzésben nagyon jellemző rám, hogy szeretek elveszni a részletekben, pepecselni kis dolgokkal, ezenkívül a hiphopos múltamat és új energiákat. Illetve CJ mondta azt, hogy tulajdonképpen azóta van szólógitárosa a Mandónak, amióta benne vagyok, mert korábban Björn és Gustaf is gitároztak, de ők igazából mindig is inkább énekesek voltak. 

Molnár Ágnes
2017.05.09