Vincze Ottó installációja a velencei lagúnák sztárja
Ez idő tájt Velence a kortárs képzőművészet legfontosabb nemzetközi központja. A nemrég megnyílt biennáléra közel félmillió látogatót várnak, a városban pedig szó szerint egymást érik a kiállítások: a híres pekingi Times Art Museumtól a moszkvai Puskin Múzeumig megannyi neves intézmény képviselteti magát a rendezvényen.

Ezúttal a kiállítók között van a magyar Ferenczy Múzeumi Centrum is, amely tavaly ősszel Art Capital elnevezéssel indított Szentendrén egy évről évre ismétlődő kiállítás- és programsorozatot. A projekt egyik legnépszerűbb része volt a Dunán installált River-pool című mű, Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész alkotása. Ennek új változatát vitték most el a szentendreiek Velencébe, ahol már a hivatalos megnyitó előtt is biztosan kijelenthető: a Giudecca széles lagúnájában elhelyezett, látványos magyar alkotás hatalmas siker. A partról szinte folyamatosan fényképezik, filmezik a művet, amely felállítását követően azonnal népszerű szelfihelyszín lett. Hivatalosan a projekt május 30-án este nyílik – július 4-ig lesz látható. 

Vincze Ottó (1964) Munkácsy-díjas képzőművész River-pool című látványközpontú, időszaki térinstallációja tizenhét (méretes biliárdgolyókká alakított) hajózási ütközőbójából áll, melyek a víz mozgásának engedve ringatóznak a Giudecca világhírű, széles lagúnáján. A biliárdtól eltérően azonban itt nincs szilárd alap – a szüntelenül áramló víz miatt az egyébként rögzített, állandó pozícióval rendelkező golyók helyzete mindig más. 

Az installációjában a biliárd játék golyókészlete két fehér golyóval és az oldalukon viselt jelvényekkel egészül ki. Velencében az oroszlán, Szentendrén a horgonyos, kettős kereszt szimbóluma játszik jelentős szerepet. A két kalmárváros jelképei egyszerre utalnak a vízi úton folytatott kereskedelemre és az abból felvirágzó sokszínű kulturális örökségre; e komoly üzenetet ugyanakkor egy könnyed, a változás illúzióját keltő, színes környezetben tolmácsolják a látogatók felé. 

2017.05.30