Íszt szájd sztori – határtalan szerelmek
Budapest, Erkel Színház, 2017. május 17. - július 16.
Olyan, bevándorlók és magyarok között kialakult szerelmek bemutatása a célja a Néprajzi Múzeum új, Erkel Színházban megnyitott kamarakiállításának, amik beteljesültek, vagyis együttéléssel, házassággal, családalapítással végződtek.

Mindemellett pedig valamilyen módon reflektálnak a dalszínház idei bemutatóira, az operaszerető közönséget közelebb hozzák az egyes darabokban megidézett időkhöz, „a hétköznapi szereplők nem hétköznapi világához”.

A hazánkban köttetett vegyes házasságok történeteit és tárgyi emlékeit felvonultató tárlat a West Side Story című musicaltől kölcsönözte a címét, anyaga pedig a Néprajzi Múzeum 2010 és 2014 között végzett tárgyközpontú kutatásának eredményire épül. Az intézmény Budapesten élő arab, ázsiai, dél-amerikai, indiai, orosz és török bevándorlók körében vizsgálódott, következtetéseit pedig a Vándorló tárgyak című kötetben mutatta be. A kutatásban, amely arra kereste a választ, milyen élethelyzetek, történetek és sorsok sűrűsödhetnek a bevándorlók számára fontos hétköznapi használati tárgyakban, számos vegyes házasságban élő pár vagy annak egyik tagja vett részt, a kiállítás rendkívül gazdag anyaga az ő kölcsönzésüknek köszönhetően látható.

2017.06.05