Sign O' The Times - Prince legendás koncertfilmje a mozikban
Harminc évvel az eredeti bemutatója és másfél évvel alkotójának váratlanul korai halála után visszatér a hazai mozikba Prince kultikus koncertfilmje, a Sign O' The Times, digitálisan restaurált képpel és újrakevert hanggal. A koncertfilmet premier előtt már december 8-án vetítik a budapesti Pólus Moziban.

Prince – teljes nevén Prince Rogers Nelson – a popzene egyik legnagyobb zsenije volt, akinek jazz-zenészek gyermekeként már 7 évesen önálló szerzeményei voltak zongorán. Első lemezét 1978-ben, alig húszévesen vette fel, miután a Warner Records felfigyelt kiugró tehetségére és a kiadó történetének legfiatalabb producereként egyből három albumra leszerződött vele. Sokoldalú és képzett zenész volt, For You című debütáló lemezén mind a 27 megszólaló hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban! Közel harmincéves pályája során 38 további stúdióalbumot készített és több mint százmillió lemezt adott el, harminc alkalommal jelölték és Grammy-díjra, amit hét alkalommal meg is nyert, sőt a Legjobb filmzene Oscar-díját és megkapta 1985-ben. Az extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer és dalszövegíró kora egyik leginkább újító szellemű előadóművésze volt, a tavalyi évben váratlanul bekövetkezett halála mélyen lesújtotta a popzene világát. 

Az 1987-es Sign O The Times album szerteágazó zenei karrierjének egyik legkiemelkedőbb alkotása. A lemez a legkülönbözőbb stílusok rendkívüli egyvelegeként vezeti be a hallgatókat Prince sajátos zenei univerzumába, melyben a pop, rock, soul és funk mellett helyet kapnak a spirituális balladák és az elektronikus műfajok is. A rajongók ekkor találkozhattak először Prince zenekarának új, később legendássá vált felállásával. Shelia E a doboknál, Boni Boyer és a The Revolutionból, Prince korábbi bandájából ismert Dr. Fink a billentyűknél, a basszusgitáros Levi Seacer, a gitáros Miko Weaver és a frenetikus táncos Cat Glover mindenkit lenyűgöztek, fantasztikus hangulatú koncertek és turnék jellemzik ezt a korszakot. A magasan képzett zenészekre jellemző, hogy dobszóló és egy instrumentális jazzdal, Charlie Parker egyik szerzeménye is helyet kapott a koncertfelvételen. Az album szélesebb körű népszerűsítése érdekében Prince úgy döntött, azonos címmel koncertfilmet készít, amit az Európa-turné rotterdami és antwerpeni állomásain rögzítettek, és később Prince saját stúdiójában felvett dalokkal és számközi jelenetekkel egészítettek ki.  

Az 1987-es év végére elkészült a koncertfilm, amely 14 klasszikus dallal – köztük olyan slágerekkel, mint a U Got the Look, Little Red Corvette, vagy a címadó Sign o’ The Times – Prince ikonikus kiáltásaival és színpadi mozgásával megfűszerezve már 30 évvel ezelőtt is zenetörténelmet írt és most egy alapos digitális felújítást és újrakeverést követően világszerte visszatér a mozivásznakra.

Az újbóli bemutató világszerte lehetőséget ad a rajongók számára, hogy újra találkozzanak és egy magával ragadó koncertfilm közösségi élményével, együtt emlékezzenek a zseniális zenészre és előadóművészre. A Sign O' The Times koncertfilm 2017. december 8-án premier előtt látható a Pólus Moziban, 2018. januárjában pedig országszerte számos további helyszínen, többek között január 12-én pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban is vetítik. 

2017.12.04