Kassákizmus 1. 2. 3.
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, Kassák Múzeum, Bajor Gizi Színészmúzeum, 2018. február 25-ig és 2018. március 18-ig
Három kiállítással ünnepli Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulóját a Petőfi Irodalmi Múzeum és két tagintézménye. A Kassákizmus főcímmel futó tárlatok a hazai avantgárd vezéralakjának 1920-as évekbeli munkásságával a fókuszban mutatják be az izmusok korát.

A magyar avantgárd mozgalom centrumában Kassák és az általa szerkesztett folyóiratok álltak az 1910-es és 1920-as években, de ő maga nem köteleződött el egyetlen izmus mellett sem a nemzetközi áramlatokból. Nevéhez több izmus is köthető – melyekről az 1972-ben, a halála után megjelent Az izmusok története című művében is ír – elsősorban azonban a futurizmus, expresszionizmus, dadaizmus és konstruktivizmus jellegzetes vonásaiból inspirálódva alakította ki saját művészetét. 

A három kiállítás együtt, egymást kiegészítve ad átfogó képet Kassákról és az avantgárd művészetekről, érdemes tehát mindhármat megtekinteni. A Bajor Gizi Színészmúzeumban március 18-ig látható tárlat a magyar avantgárd színházi kísérleteit járja körül, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Kassák 1920 és 1925 között Bécsben megjelent MA című folyóiratát helyezi a középpontba és mutatja be szerepét az avantgárd nemzetközi hálózataiban, a Kassák Múzeum tárlata pedig az „új művész” alakját és eredettörténetét vizsgálja, a fókuszban Kassák talán legismertebb és legtöbbet idézett önéletrajzi ihletésű remekművével, A ló meghal és a madarak kiröpülnek című költeménnyel. Utóbbi két kiállítás február 25-ig látogatható!

 

2017.12.24