Olvadó jövőnk – Az Északi- és Déli-sarkvidék törékeny jelene
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, április 20. - július 2.
A Föld Napjához kapcsolódóan izgalmas és elgondolkodtató fotókiállítás nyílik a Magyar Természettudományi Múzeumban két elhivatott magyar természetfotós, Kércz Tibor és Komáromi Csaba képeiből.

A két fotós arktiszi és antarktiszi útjain több tízezer természetfotót készített, hogy megörökítse az Északi- és Déli-sarkvidék törékeny szépségét – ezekből a képekből tárnak most egy mintegy félszáz darabból álló válogatást a nagyközönség elé. 

Az Olvadó jövőnk című tárlat varázslatos tájakra repíti a látogatót, egyúttal pedig arra emlékeztet, hogy a globális felmelegedés, a levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése a sarkvidékek területeit sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága ugyanis 42%-kal csökkent, a térség átlaghőmérséklete pedig kétszer olyan gyorsan növekszik, mint bárhol máshol a világon. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött szén-dioxidot és metánt bocsájt a levegőbe, fokozva az üvegházhatást, vagyis az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak.  

2018.04.16