Az idei Cannes-i Filmfesztivál nem a nagy nevekről szólt
Kore-eda Hirokazu Shoplifters című japán filmje nyerte Cannes legjelentősebb díját, az Arany Pálmát. A zsűri nagydíja Spike Leenek jutott, míg a legjobb rendezőnek járó díjjal az Ida rendezőjének új filmjét, a Cold Wart jutalmazták.

Ha valaki pár hónapja olvasgatta a nemzetközi sajtóban azokat a cikkeket, amik azzal foglalkoztak, hogy milyen premiereket vár a szakma Cannes-ban, eléggé meglepődhetett a program bejelentésénél, ugyanis a nagy nevek jelentős része nem került be a válogatásba. Az angolszász sajtó egyenesen noname fesztiválként kezdte gúnyolni Thierry Fremaux fesztiváligazgató legújabb válogatását, bár Cannes utólag bizonyította, hogy ők még a kevésbé ismert alkotókból is képesek megtölteni egy fesztivált fontos és jó filmekkel. Vicces módon a két legnagyobb név, Lars Von Trier (The House That Jack Built) és Terry Gilliam (The Man Who Killed Don Quixote) versenyen kívül futott, és Hollywood is csupán egyetlen filmmel, a Solo: Egy Star Wars-történettel képviselte magát, ami ráadásul nem világpremier volt, ugyanis azt megtartották egy héttel korábban Los Angelesben.

A legnagyobb sztárokat idén nem a filmekben, hanem a zsűritagok között kellett keresni: Cate Blanchett, Kristen Stewart, Léa Seydoux és Benicido Del Toro is döntnökként vett részt a fesztiválon. A legnagyobb „sztárparádét” a nyitó filmben, az Everybody Knowsban láthatta a nagyközönség, már ha Penélope Cruz és Javier Bardem közös szereplése annak számít egyáltalán. A versenyprogram csak két nagyobb amerikai sztárral szolgált, de Adam Driver és Andrew Garfieldközül az utóbbi az egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Ennek köszönhetően a szokottnál nagyobb figyelem irányult a szponzorok által a rendezvényre cipelt Instagram-sztárokra és influencerekre, akiknek sok esetben nem sok közük volt a filmekhez, jellemzően a vetítésekre sem mentek be, de sok fotó készült róluk, miközben a vörös szőnyegen feszítettek. És ha már vörös szőnyeg: idén minden eddiginél szigorúbban tartatták be a no selfie szabályt: ha valakinek előkerült a telefonja, egyből ott termett egy biztonsági őr, és eltetette vele.

A magyar részvétel idén harmatos, de legalább sikeres volt. Szilágyi Zsófia filmjét, az Egy napot a Kritikusok Hete válogatás legjobb első filmjének választották a Fipresci kritikusai, és ez komoly karrierlökésnek számít egy rendezői pálya kezdetén. A kritikusok amúgy a fesztivál programjából a Burning című dél-koreai mozit magasztalták az egekbe, és sokan azt várták, hogy a film fontos díjat vihet majd haza, ám ehhez képest üres kézzel távozott. Az eset kísértetiesen emlékeztetett a Toni Erdmann két évvel ezelőtti sorsára.

Akik ott voltak, arról számoltak be, hogy idén kisebb volt a tömeg Cannes-ban, és a szokottnál könnyebb volt bejutni a vetítésekre, ami annak volt köszönhető, hogy az első ránézésre kevésbé ígéretes programot látva sokan visszamondták a részvételüket. Amerika híján (amit leginkább csak Spike Lee vicces mozija, a BlacKKKlansman képviselt) a Croisette-en idén inkább az európai és az ázsiai mozit ünnepelték. Nagy sikert aratott a Gomorra alkotójának (Matteo Garrone) új filmje, a szintén Nápolyban játszódó Dogman, sokat ünnepelték Alice Rohrwacher Lazzaro felice című munkáját, ami a nézőket a régi olasz mesterek alkotásaira emlékeztette, de jutott a szeretetből az orosz (Leto) és az iráni (Three Faces) mozinak is.

A fesztivál előtt teli volt a sajtó azzal, hogy Fremaux és a Netflix összekapott, és mivel a fesztiváligazgató nem engedte versenybe a VOD-szolgáltató filmjeit, a Netflix visszamondta minden fesztiválszereplését. A cég végül azzal próbált visszavágni, hogy minél több cannes-i film jogait megszerezze a vásáron, de csak felemás sikert aratott: a Lazzaro felicén és a sokak által dicsért transznemű sztorival szolgáló Girlön kívül nem jutott hozzá más érdekességhez.

Tulu
2018.05.20