20 érdekesség a 20 éve indult Szex és New Yorkról
Húsz évvel ezelőtt, 1998. június 6-án indult a Szex és New York az amerikai HBO-n. A New Yorkban játszódó, helyben forgatott sorozat, amely Candace Bushnell azonos című 1997-es könyvén alapult, és négy nő életét követte nyomon.

A négy főszereplő, élükön Carrie Bradshaw-val (Sarah Jessica Parker). különböző természetük és folyamatosan változó szexuális életük ellenére mindvégig barátságban maradt és lelki támaszt jelentettek egymás számára.

A Szex és New York 1998 és 2004 közt futott, 8 Golden Globe-ot és 7 Emmy-díjat nyert. A sorozat 6 évadból, illetve 94 epizódból áll, és a híres vendégsztárok közt megtalálható többek között Matthew McConaughey, Bradley Cooper, David Duchovny, Justin Theroux, Elizabeth Banks, Lucy Liu, Jon Bon Jovi és Alanis Morissette is. 

Az évforduló kapcsán az HBO összegyűjtött 20 érdekességet a sorozatról: 

1. A sorozatban látott (és elfogyasztott) összes koktél utánzat volt, egyik sem tartalmazott alkoholt. 

2. Sarah Jessica Parker (SJP) szerződésben kötötte ki, hogy nem lehet meztelen jelenete a sorozatban. A négy főszereplő közül ő volt az egyetlen, aki ragaszkodott ehhez. 

3. A Cynthia Nixon által játszott Miranda csak a sorozat miatt váltott vörös hajra, eredetileg ugyanis szőke. 

4. SJP komolyan fontolóra vette, hogy ott hagyja a sorozatot a pilot leforgatása után, mert kényelmetlen volt számára néhány felmerült téma. 

5. Amíg SJP alakította Carrie-t, átlagosan naponta 18 órát töltött magassarkúban.  

6. SJP közel 70%-t megtartotta azoknak a ruháknak, amelyeket a sorozatban hordott. 

7. Matthew McConaughey szerepét eredetileg Alec Baldwin alakította volna. 

8. Az 5. évad SJP terhessége miatt csak 8 epizód hosszúságú. 

9. Mr. Big felesége, Natasha (Bridget Moynahan) a sorozatban mindig fehér ruhában látható. 

10. A házassági szerződést, amit Charlotte-nak (Kristin Davis) alá kell írnia a sorozatban, valódi ügyvéd írta. Még a tévés párok sem lehetnek eléggé körültekintők. 

11. Annak ellenére, hogy 2004-ben véget ért a sorozat, mind a mai napig működik SATC tematikájú buszos városnézés. A túra annyira népszerű, hogy a hét minden napján működik. Az állomások között megtalálható a Magnólia pékség, a Bleeker Street és Carrie lakása is. 

12. 2012-ben 9, 65 millió dollárért adták el Carrie lakását. 

13. Carrie hirhedt tütüje SJP ötlete volt és mind a mai napig a sorozat producere, Michael Patrick King irodájában található bekeretezve a falon. 

14. Kim Cattrall kétszer is visszautasította Samantha szerepét. Végül Darren Star barátjának unszolására adott egy esélyt a sorozatnak. 

15. Carrie a 245 East 73rd Street, Samantha a 300 Gansevoort Street, Charlotte a 700 Park Avenue, míg Miranda 331 West 78th Street címen laknak. A valóságban azonban egyik cím sem létezik. 

16. Aleksandr Petrovsky lakásán található műtárgyak és festmények valójában az őt játszó balett-táncos, Mikhail Baryshnikov magántulajdona. 

17. Az első kutya, aki eredetileg Pete-t játszotta volna, valójában félt az Aidan Shaw-t alakító John Corbettől, így le kellett cserélni egy másik kutyára. 

18. Egyik főszereplő sem hordta kétszer ugyanazt a ruhát a sorozatban. Ez alól egyedül Carrie bundája a kivétel, ami feltűnt az első évadban és a legutolsó részben is. 

19. Carrie a sorozat alatt összesen 92 kérdést tett fel a rovatában. 

20. A legutolsó epizód forgatása 4 nappal a tévés bemutató előtt fejeződött be. 

2018.06.06