Így készült a Kszi, Simon
A tavasz egyik váratlan sikerét produkálta a tengerentúlon egy meglepően helyes coming of age mozi, a Kszi, Simon. A meleg, népszerű gimis srác coming outjáról szóló film egyenesen filmtörténeti jelentőségűnek bizonyult.

10. A Kszi, Simon az első olyan mozi, amit egy nagy hollywoodi stúdió készített, és egy meleg tinédzser a főhőse. 

9. A film Becky Albertalli, a pszichológusból lett írónő első regényéből, a Simon és a Homo Sapiens-lobbiból készült. A regény csak az első kötete az ún. Simonverse-nek, vagyis olyan regényeknek, melyek története így vagy úgy a Kszi, Simon szereplői körül forog. 

8. A film címét azért változtatták meg a könyvhöz képest, mert a stúdiónál úgy gondolták, hogy az eredetit túl hosszú és nehéz kimondani. 

7. Greg Berlanti rendező szokatlan trükkel állt elő. Gyakran olyankor is bekapcsolva tartotta a kamerákat, amikor a fiatal színészei azt hitték, hogy már leállították őket. Így sok olyan momentumot tudott rögzíteni, amikor a srácok csak lazán és természetesen bratyiztak egymással, és ezekből a pillanatokból több a kész filmbe is bekerült. 

6. A Simont játszó Nick Robinson épp a forgatás idején tudta meg az öccséről, hogy meleg. 

5. A Simon legjobb barátját alakító Katherine Langford még ismeretlen színésznő volt, amikor a Kszi, Simonhoz szerződtették. Sorozata, a 13 okom volt épp a forgatás idején debütált a Netflixen, és világszenzációnak bizonyult. A színésznő az egyik pénteken még ismeretlenként ment haza a forgatásról, hétfőn pedig már úgy jött vissza, hogy róla beszélt a fél világ. 

4. A színészek bemutatásánál tudatosan a végére hagyták az alkotók, hogy ki alakítja majd Simon filmbéli szerelmét, a rejtélyes Blue-t. Ahogy Simon is csak a film végén tudja meg, hogy kit rejt az online nickname, úgy a rajongók is csak legutoljára tudhatták meg, ki alakítja majd a szerepet. 

3. A filmet rendező Greg Berlanti (aki leginkább szuperhősös sorozatok showrunnereként ismert) számára a Kszi, Simon egy nagyon személyes projekt volt, hiszen ő is meleg, és számos problémával, amit a könyv érint, nagyon könnyen tudott azonosulni. A filmben egy futballedző nyúlfarknyi szerepében Berlanti valódi párja is feltűnik. 

2. Az alkotók egy XXI. századi John Hughes-mozi (Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra…) lehetőségét látták meg Becky Albertalli regényében, és tudatosan játszottak rá a párhuzamokra: azt szerették volna, ha a nézők úgy érzik, hogy egy vadonatúj John Hughes-filmet néznek. 

1. Bár Becky Albertalli folyamatosan írja a Simon gimis univerzumában játszódó regényeket – az egyiknek a Katherine Langford által játszott Leah a főhőse –, arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a Fox bármelyiket is megfilmesítené. Viszont a figurák jogai náluk vannak, vagyis más nem készítheti el a filmet, csak ők.  

2018.06.18