Balaton-környéki helyek régen és most
I. – A balatonfüredi gyógyvíz
A magyar tenger már évszázadokkal ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett, és környékén számos legenda született a Balatonnal kapcsolatban. Ez a sorozat is azt a célt szolgálja, hogy az ismert, és még ma is működő helyeket bemutassuk: hogy milyenek voltak régen, milyen legenda és történet kapcsolódik a nevükhöz, és milyen célt szolgálnak ma.
Az 1800-ban épült pavilont először I. Ferenc József 1852-es balatonfüredi látogatásának tiszteletére nevezték el a királyról, majd 1952-ben keresztelték át, ekkor kapta meg Kossuth Lajos nevét. A kút 1953-ban és 1993-ban is teljes felújításon ment keresztül.

Lipták Gábor Aranyhíd című könyve szerint az a legenda él a kúttal kapcsolatban, hogy 1831 júniusában, a balatonfüredi színház építése idején Vlassek Ferdinánd, győri disznókereskedő látogatott a városba lányával, akibe beleszeretett egy tehetséges színész. A kettőjük között lévő rangbeli különbség miatt azonban az apa ellenezte a kapcsolatot. Ezért a színész az tette, amihez a legjobban értett – színészkedett. Eljátszotta a gazdag úr előtt, hogy ő a bajor herceg, és a megfelelő rang színlelésével elérte, hogy Ferdinánd hozzá akarja adni lányát. A fiatal színész azonban még csavart egyet a sztorin, és arra is rávette a zsugori kereskedőt, hogy támogassa a füredi színház felépítését.  A megnyitó előadáson azonban Vlassek Ferdinánd is rájött, hogy a fiú végig hazudott neki. Ettől a gondolattól rosszul lett, és szívéhez kapott, mire a színházhoz legközelebb lévő Kossuth-forrásból hoztak neki vizet, amitől azonnal jobban lett. A víz nem csak megmentette az életét, hanem meglágyította az apai szívet, így a fiatalok szerelme is beteljesülhetett.


Az ivópavilon vize kémiai összetétele miatt bizonyítottan jótékony hatású elsősorban a szív- és vérkeringési problémákkal szenvedőknek, de gyomor-, ideg- és cukorbetegek panaszait is enyhíti. Szénsavassága miatt nevezik savanyúvíznek is, ami a környék alatt található vulkanikus keletkezésű alapokból szivárgott. A balatonfüredi gyógyvizet a Gyógy téren található állami szívkórházban is használják gyógyításra, ráadásul ivással és fürdéssel is elősegíti a javulást.

Nem a Kossuth-forrás látja el egyedül a várost gyógyvízzel. Másik két kút is tartozik Balatonfüredhez, ami az ásványvizet biztosítja: a Berzsenyi-kút és a Polányi-kút. Közülük utóbbinak van a legmagasabb ásványi anyag-tartalma, a Berzsenyi-kútban viszont a legtöbb magnézium található.

Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülőhellyé nyilvánították.
2018.06.20