Házi fagyi
Uncsi már a csoki-vanília kombó és a gyorséttermes fagyi? Új ízeket keresel? Elköltözött a kedvenc fagyizód? Vagy csak szimplán bezár, mire hazaesel a melóból? Akármelyik kérdésünkre is válaszolsz igennel, semmiképp nem kell megválnod a fagyizás örömétől. Új kedvenc hobbink ugyanis az otthoni fagylaltkészítés, és most veled is megosztjuk a titkokat!

Miért inkább a házi készítés?

A válasz egyértelmű, hiszen az otthon készített dolgok nagy előnye, hogy tudod, hogy miből csinálod. Így például a saját fagyinál figyelhetsz a cukor- és a gyümölcsmennyiségre, valamint a bolti nyalánkságokkal ellentétben nem lesz tele tartósítószerrel és ízfokozóval. Másrészt jó móka saját ízkombinációkon agyalni, és megvalósítani a legvadabb fagyiálmaidat. Ugye? 

A legtutibb receptek 

Biztos, hogy már a fent leírtaktól is beindult a nyáltermelésed és a fantáziád, már ami a fagyiötleteket illeti, de mindenekelőtt fontos tisztázni egy-két dolgot: 

– Az otthon készített fagyi alapja a tejszín, a tej és a joghurt – ez a három alapanyag variálódik a receptekben, és majdnem minden esetben ezek egyikéhez kell hozzákeverned a többi hozzávalót.  

– Annál krémesebb lesz a fagyid, minél tejszínesebb – persze a ló túloldalára átesni itt sem jó, hiszen a túl híg fagyiból sosem lesz gombóc, maximum jégkása. 

– Mivel a házi fagyi fő alapanyagai tejtermékek, ezért egy héten belül meg kell enni, nehogy megromoljon! 

Málnás-rizses fagyi 

A tejszínhez keverj péppé nyomott málnát, tejfölt, egy kis vanílialikőrt, cukrot ízlés szerint, valamint egy jó adag főtt rizst! 

Mascarponés-fehércsokis 

Itt mascarpone, tejszín, kaukázusi kefír, cukor és reszelt fehér csoki adja az ízt. 

Joghurtos-bazsalikomos 

Első blikkre meglepő lehet a bazsalikom, de annál finomabb fagyi készül majd belőle krémsajttal, joghurttal és egy kis cukorral mixelve. 

Őszibarackos-túrós 

Apróra vágott őszibarack és baracklé, valamint joghurttal lágyra kevert túró az, amire szükséged lesz. 

Mindegy, melyik receptet választottad, az elkészítés utolsó fázisa ugyanis minden variációnál ugyanaz. Ha kikeverted a megálmodott kombót, akkor öntsd a masszát a fagyigépbe, körülbelül 40 percig hagyd hűlni, vagyis addig, amíg el nem éri a kívánt fagyiállagot! 

Fagyigép nélkül sem dől össze a világ! 

Ha nincs fagyigéped, de megragadtak a receptjeink, akkor sincs okod aggodalomra. A masina helyett ugyanis te is kikeverheted magadnak a fagyimasszát. A bevált módszer csupán annyi, hogy hűtés közben 15 percenként vedd ki a mixet és kavard alaposan át, majd tedd vissza a fridzsiderbe. 

Mindenmentes fagyi? Létezik! 

A receptek közül természetesen a házi jégpálcika sem maradhat ki! 

Gyümölcsmániásoknak: turmixolj össze friss gyümölcspépet vízzel, adj hozzá mézet, töltsd elmosott tejfölöspoharakba, tűzz bele fapálcát, majd tedd a hűtőbe egy napra! 

Ha nem baj a cukor… ugyanezt megcsinálhatod jegesre fagyasztott szörpből is! Fogyasztás előtt viszont minden estben engedj forróvizet a műanyag dobozra, hogy könnyebb legyen kioperálni belőle a jégkrémet! 

Kurcz Orsi
2018.07.30