Bozsik Yvette tart tárlatvezetést a Salla Tykkä kiállításon
Mi a közös Bozsik Yvette-ben és Salla Tykkäban? Talán a bátorság az, ahol Tykkä és Bozsik művészete összeér.

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, rendező egyéni látásmódja, tabutémákat feszegető, sokszor provokatív, felkavaró és gondolkodásra késztető produkciói könnyedén párhuzamba állíthatók Salla Tykkä műveivel, melyben a művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg. 

A test feletti kontroll és annak legközvetlenebb manifesztációja, a testedzés vagy sport végigkíséri Tykkä munkásságát. Szereplőivel sokszor találkozunk valamilyen sporttevékenység vagy fizikai megerőltetés közben, ilyen a futásból visszatérő fiatal lány (Lasszó), az Erő elszántan küzdő bokszolónője, vagy az Óriás című, tornászlányok fegyelmezett napjait és edzéseit bemutató kisfilm. Bozsik Yvette tornász múltja miatt különösen közelről ismeri a filmben felvázolt élethelyzeteket és a test „célirányos megzabolázásának” folyamatát.  

Bozsik Yvette december 8-án, 16.30-tól tart szubjektív tárlatvezetést Salla Tykkä Rövid címek kiállításán, a Ludwig Múzeumban. 

2018.12.03