Lépték
Budapest, Új Budapest Galéria, 2018. december 12. - 2019. február 17.
Az Új Budapest Galéria decemberben nyílt csoportos kiállításának kiindulópontja a lépték fogalma – olyan alkotások láthatók, melyeknél kiemelt szerepe van a méretnek vagy pont ellenkezőleg, a művész ugyanazon kompozíciót különböző változatokban is elkészítette.

Milyen formai, koncepcionális, illetve praktikus okai lehetnek annak, amikor a különböző léptékek és a szélsőséges méretek különösen hangsúlyossá válnak egy műnél? Hol húzódik a határ a formai kísérletezések, a gazdasági körülmények, így például a piacnak való megfelelés és a valamilyen témafelvetésre reagáló megoldások között?

Az egészen minimalista vagy szinte anyagtalan munkáktól kezdve, a nézőt a megszokott pozíciójából kibillentő, olykor ironikus megoldásokon át a monumentális megformálásokig a kiállítás a lépték fogalmában rejlő számtalan művészi stratégiát és értelmezési lehetőséget bontja ki. A méret fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy a bemutatott alkotások egy része nagyítót, más része hatalmas teret igényel. A kiállítás arra is emlékeztet, miért fontos műalkotásokat élőben látni, nem csupán a valós méretüket (is) meghazudtoló reprodukciókról megismerni.  

Kiállító művészek: Álovits Bálint, Asztalos Zsolt, Ámmer Gergő, Bak Imre, Baranyay András, Berkes Ádám Csanád, Birkás Ákos, Ember Sári, Dobokay Máté, Fabricius Anna, Fodor János, Imre Mariann, Iski Kocsis Tibor, Kerezsi Nemere, Király András, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Koós, Körösényi Tamás, Martin Henrik, Molnár Zsolt, Romhány Veronika, Süveges Rita, Szabó Dezső, Szirtes János, Tranker Kata, Várnai Gyula 

2018.12.23