Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap
Budapest, Trafó, 2018. december 15. - 2019. január 27.
A Trafó Galéria csoportos kiállítása egy fiktív tájba vezet; egy idegen, mégis ismerős, feltehetőleg jövőbeli helyre, ami nyilvánvalóan emberi interakció és hibrid történelmek által előre meghatározott komplex erők eredményeként jött létre.

Egy territórium felfogható úgy is, mint az emberi együttélés, Föld-rendszerek és anyagi folyamatok időben és térben kibomló kapcsolatrendszere. A közelmúlt nagymértékű kizsákmányolásait okozó kolonializmus, és az eredeti karakterüktől megfosztott területek különböző érdekek mentén történő újraszervezése szétdarabolta ezeket a kapcsolatokat, illetve az ezekhez kötődő történelmeinket, így azok már egyre nehezebben illeszthetőek újra össze. Ezek az erők az ipari termelés és a kapitalizmus piaci mechanizmusaival ötvözve olyan intenzitások keringését eredményezték, amelyek egyre csökkentik a lehetséges kimenetelek számát. A folyamatban lévő éghajlatváltozás hatásaival és a mérgező szennyezés közelgő katasztrófájának előérzetével együtt ma már csak múltbeli hibáink fényében gondolkodhatunk a jövőnkről. 

Kiállító művészek: Julia Crabtree & William Evans, Elena Damiani, Rowena Harris, Adrien Missika, Ana Vaz.  

A kiállításhoz kapcsolódó program január 16-án Fabrizio Terranova 2016-os Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival című filmjének vetítése, majd január 25-én a kiállítás záróeseménye, melyen Soós Borbála, a kiállítás kurátora kalauzolja végig a látogatókat, majd performansz-előadásában újabb képzeletbeli terekre, asszociációkra és lehetséges valóságokra nyit ajtót. 

2019.01.08