Egynapos kirándulások: Magyarország 5 csodája
Legutóbb 1 napos külföldi szökéseket tervezgettünk, ezen a héten viszont még annyit sem kell utaznod, mintha Milánóba ruccannál ki 24 órára. Most ugyanis a legmenőbb és egyben legeldugottabb hazai kirándulóhelyeket szedtük csokorba, ahova életedben egyszer muszáj ellátogatnod!

Fenyőfő

Nehézségi fok: ***

Tudtad, hogy nem csak az amerikai természetfilmekben láthatsz gigantikus fenyőerdőket? Ha nem, akkor elárulunk egy titkot: a Bakonyalja ősfenyvese alig két óra utazásra található a fővárostól. Mikor megérkezel, először a mindig friss, gyantaillatú levegő hengerel le, majd a húsz méter magas fák tengere – Fenyőfő tündérmesébe illő erdejének 320 hektárja fokozottan védett természeti kincs, városi zajok, benzingőz és szmog nélkül! 

Mitől ősfenyves az ősfenyves? 

A fenyőfői óriáserdő hazánk egyetlen, a jégkorszak óta fennmaradt őshonos fenyőállománya. A fennmaradás oka pedig nem más, mint a helyi homokos talaj, ahol a tölgy és a bükk már nem él meg – a fenyő viszont, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, köszöni, tökéletesen megvan! 

 

Bikal

Nehézségi fok: ** 

Bikalon egy szempillantás alatt a középkorban találhatod magad, korabeli falvacskában sétálva, lovaskocsik, cuki csacsifogatok és egyéb háziállatok kavalkádjában, az izgalmas lovagi tornák kellős közepében. Ráadásul a Bikali Élménybirtok a Mecsek közelében található, ahol szintén elvarázsolt erdők várják az időutazásról álmodozókat! 

 

Bokodi-tó

Nehézségi fok: *

Biztosan te is láttad már azokat a varázslatos naplementés fotókat a tavon libegő házakkal! És azt tudtad, hogy ez a csoda éppenséggel Magyarországon van? Méghozzá nem is messze: Bokodi-tó névvel a Tatabánya melletti egykori erőmű hűtőtavát illetik, amire a környékbeliek az ötvenes évek óta építenek lábakon álló színpompás házikókat. Így lett a vidék egyik legizgalmasabb kirándulóhelye és persze világhírű fotótémája az úszó falu!  

Pesti Est-tipp: 

A Bokodi-tó nemcsak nyáron élmény, mikor a házak között pancsolhatsz, télen is gyönyörű, elhagyott csónakjaival, befagyott nádasaival igazi romantikus élmény. Sétáld körbe a többhektáros tavat, ha pedig kifejezetten a legendás fotók helyszínére szeretnél ellátogatni, Oroszlány irányából közelíts! 

 

Galyatető

Nehézségi fok: ****

Ha azt gondoltad, hogy a Narnia-életérzésért legalább az Alpokig kell elmenned, hát akkor tévedtél. Éppen elég, ha másfél órát buszozol Budapestről, és máris a mesebeli Mátrában találod magad. A hegyvidékek szerelmeseinek egyik kedvenc helye a 964 méteren elterülő Galyatető, ahonnan az egész Mátrát bejáró túraútvonalak indulnak: innen juthatsz el népmesékbe illő falvacskákon keresztül legkönnyebben az ország csúcsára, Kékestetőre, vagy éppen a környék legjobb sípályájához Mátraszentistvánba! 

Pesti Est-tipp:  

Ha a Mátrában jársz, semmiképp ne hagyd ki a környékre jellemző szlovák fogásokat! Mátraszentimrén több kiváló, házias ízekkel hódító vendéglő vár az ország legfinomabb sztrapacskájával! 

 

Gemenc

Nehézségi fok: ***

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az ország egyik legszebb és leggazdagabb erdeje az ártéren található gemenci terület, ahonnan szinte biztosan nem mész haza úgy, hogy ne találkoztál volna izgalmas madárfajokkal vagy éppen szarvascsordákkal. A nyaranta elárasztott erdő élővilága ugyanis eszméletlenül színpompás: itt él többek között a fekete gólya, a szürke gém és az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvasállománya is.  

Pesti Est-tipp: 

A Gemenci erdőség egy nap alatt szinte bejárhatatlan terület, de a helyi kisvasút segít átszelni a távolságokat, hogy akár egy rövidebb túra alkalmával is rendesen körbenézhess ebben az élő csodában! 


 

Jelmagyarázat:

* Könnyű túra, akár kisgyerekkel is teljesíthető

** Könnyű túra, jól járható terep, a nagymamát is elhozhatod 

 

*** Közepes nehézségű túra, csak nagyobb gyerekkel indulj neki 

 

**** Közepes túra, vigyázz, itt már tényleg hegyet kell másznod

***** Nehéz túra, csak tapasztalt kirándulóknak ajánljuk 

Kurcz Orsi
2019.01.29