Idén nem lesz Valyo Kikötő
Csupán egyetlen napra nyit meg idén a Valyo Kikötő. A március 15-ei nyitóbuli rögtön a záróbuli is lesz egyben, ahol a jelenlévők elbúcsúzhatnak a helyszíntől, ami a Budapesti Atlétikai Aréna építési, felvonulási területe lesz hamarosan, ezért többé nem vehető bérbe.

A Város és Folyó Egyesület 2011-ben azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza a Dunát az emberekhez. Ennek a törekvésnek az egyik mérföldköve volt a Duna-parton üzemelő Mobil Szauna, illetve a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található Valyo Kikötő, ami tavalyi nyitása után villámgyorsan bekerült Budapest legjobb és legmenőbb helyei közé. Volt itt technobuli, punkfesztivál, fotókiállítás, bokszgála, esküvő, szabadtéri grillezés, meccsnézés, filmvetítés, workshop és játszótér gyerekeknek. Ám a sikeres időszak most véget ér, a szórakozóhelynek, vagy ahogyan magukat definiálták, az open-air kulturális helyszínnek helyet adó Duna-part ugyanis építési területté válik, így a Valyo csapatának távoznia kell. 

„A Valyo Kikötő egy ideiglenes helyszín volt, egy ideje parlagon heverő állami terület. A fejlesztésére több elképzelés született, a jelenlegi tervek szerint az olimpiai pályázat visszavonását követően a 2023-as Atlétikai Világbajnokság stadionját tervezi ide a kormányzat”– írja a csapat a Facebookon, akik ezért nem bérelhetik tovább a partszakaszt.  

Idén tehát nem lesz Kikötő, csupán egy egynapos nyitó-/záróbuli március 15-én, hogy a résztvevők közösen ünnepeljék meg a tavalyi sikeres évet és elbúcsúzhassanak a területtől. Ám a Valyo munkája nem áll le, nyáron lesz Strand a Rómain és újra jön a Szabihíd, valamint sok egyéb kis projekt, melynek közös eleme a Duna-part fejlesztése. 

2019.03.04