Budapest FotóFesztivál 2019
Budapest, 2019. február 28. - április 20.
A FotóFesztivál ideje alatt a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek közel negyven fotókiállítással várják a látogatókat, a fesztiválközpont pedig számos fotográfiai programnak és workshopnak ad helyet április 20-ig.

A fesztivál igazi különlegességgel nyitotta meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. David Lynch: Small Stories/Kis történetek című fotókiállítása egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. A kiállítás június 2-ig látogatható. 

A Fesztiválközpont - Budapest Projekt Galériában a francia és a portugál fotóművészet kerül fókuszba. Elsőként, március 5-től a budapesti Francia Intézettel és a Frankofón Fesztivállal együttműködésben, Gilles Roudiere három sorozatából összeállított anyaga látható, melyen Roudiere szemcsés, fekete-fehér képein egy-egy ország sajátos poetikus, álomszerű képe jelenik meg. Március 29-én nyílik a modern portugál fotográfia négy képviselőjének csoportos kiállítása a Camões Intézet - Portugál Nyelvi Központban Változó tájkép címmel, melyben a kortárs tájkép az eltérő fotográfiai munkák értelmezésében formálódik újjá Tiago Casanova, Paulo Catrica, João Grama és Tito Mouraz képein. 

A nemzetközi fotográfia még számos kiállítással képviselteti magát a fesztivál programjában. A Telep galériában a PHEN-díjas, ecuadori származású Misha Vallejót mutatják be. Az Olasz Kultúrintézet két kiállítással is csatlakozik a fesztiválhoz, melyből az egyik Michele Borzoni Inshallah című munkája, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól. A Cervantes Intézet a Greenpeace Photo Award-díjas Bruno Morais és Cristina de Middel munkáit, a Cseh Centrum Robert Vano polaroidjait mutatja be a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A Lengyel Intézetben Varsó történelmének dokumentumait láthatjuk, az Osztrák Kulturális Fórum a kortárs ételfotók izgalmas világába, a Yunus Emre - Budapesti Török Kulturális Központ pedig Isztambul rejtelmeibe kalauzol el bennünket. 

A budapesti múzeumok ismét teret adnak a fotográfiának, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Fesztivál három kortárs fotográfus bevonásával emlékszik Kányádi Sándor költőre, és idén is csatlakozott a programhoz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A fesztivál keretén belül a kortárs magyar fotóművészet bemutatásának idén is a Kiscelli Múzeum ad otthont. Az április 5. és június 15. között látható Távlatok/Kortárs magyar tájkép című kiállítás a tájkép klasszikus fotóművészeti műfaját mutatja be, reflektálva a természeti és emberi táj 21. századi létezésének, a táj és ember egyre problematikusabb viszonyára.  

2019-ben a sajtófotó műfajával színesedik a program, a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyerteseinek munkái a fesztivál kiemelt partnerintézményében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban hagyományosan megvalósuló kiállításon látható majd.  

A kortárs magyar fotográfiát idén is a budapesti galériák reprezentálják. Fresh meat címmel a Hybridart Galériában 35 év alatti fotográfusok munkáit ismerhetjük meg. Az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotográfusok képein keresztül, a TOBE Galéria három kiállítása között Robitz Anikó legújabb munkáit, a Várfok Galéria Négyszemközt című tárlata pedig a világhírűvé vált, magyar származású Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotográfiáinak különleges válogatását mutatja be. 

2019.03.11