Egy vagy kettő: medvehagyma és gyöngyvirág
Klasszikus tavaszi téma ez a mostani, újra és újra előkerül. Nem véletlenül, hiszen a tűzzel játszunk, ha nem figyelünk oda, mit szedünk az erdőben medvehagyma címszó alatt: gyöngyvirág levelét vagy valóban medvehagymát?

A különbségekről és a hasonlóságokról 

Árnyékos területeken, erdőkben lelhetők fel mindketten. Első, felületes pillantásra hasonló a megjelenésük: hosszúkás, zöld levelek kis csokorformában, nagyobb területen. Ám a medvehagyma levele szagos, hasonlít a fokhagymára, a gyöngyvirágé nem az. Előbbi levele puhább kissé, hosszúkásabb és matt, míg utóbbié felül fényes és kissé szélesebb, elliptikus. A gyökerük is más, bár ritkán szedjük ki azzal együtt, valamint a viráguk, ami aztán végképp eltérő, csak hát, amikor szezon van, azok még csak gondolatban léteznek. Ha nem érzel szagokat, ahogy néhai nagynéném, feltétlen kérj segítséget az azonosításhoz!  

A májusi gyöngyvirág 

Lágyszárú, évelő gyógynövény. Tessék? Pedig az, csak nem úgy. A spárgafélék családjába tartozik ez az egyébként tényleg mérgező szépség. A földben vízszintes gyöktörzse van, más szóval, tarackszerű rizómákkal rendelkezik, melyekből kifejlődik a hajtás. Ebből növekszik két hosszúnyelű, élénkzöld lomblevél, na, ezeket használja fel aztán a gyógyszeripar különböző gyógyhatású készítményekbe. A virágának fantasztikus illata van, ugyanakkor vigyázva kezeljük, mert valóban minden része mérgező. Némelyek azt javasolják, ha csak hozzáérünk, utána mossunk kezet, de a virág után a vázában lévő vizet is gondolkodás nélkül öntsük a vécébe.  

A népi gyógyászatban sok mindenre használták levelét természetes formájában, ennek ellenére mi most nem adnánk efféle ötleteket. A homeopátia is alkalmazza, azt bátran ajánljuk, ugyanis ártani nem fog, viszont esetleg használ. Convallaria majalis néven kapható a bogyó, szívritmuszavarok esetén alkalmazható. Nem véletlen, hiszen a növény levele, szára és virága majdnem negyven, szívre ható glikozidot (egy vagy több cukormolekulából és egy nem cukor jellegű molekulából álló vegyületek) tartalmaz, köztük szaponint. Ezzel most túl sok információt nem adtam át, a lényege az, hogy ezért tudnak belőle szívbetegségre gyógyszert készíteni, ugyanakkor ezek okozhatnak förtelmes gondokat, ha elővigyázatlanság okán az erdőben egyből a szervezetbe kerülnek. Két levél is elég ahhoz, hogy hasmenés, hányás jelentkezzen, a szívverés lelassuljon, és bekövetkezzen a tragédia.  

Hogy mégis pozitív gondolatokkal zárjuk e gyönyörű virágról szóló sorokat, azt is tudni kell róla, hogy illatának köszönhetően számos parfüm szereplője, valamint jótékony hatásai miatt testápolókban, arckrémekben is felhasználják. 1967 óta Finnország nemzeti virága, és évszázadok óta az alázatot szimbolizálja. Valamint, ha nem létezne, akkor a fehéres őszibagoly – ami nem madár, hanem lepke – éhen veszne. 

A medvehagyma 

Egyszikű, a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Sajnos ugyanúgy két hosszúkás levél látható a föld felett, azonban, miképp a nevéből is kiderül, ezek hagymából sarjadnak ki. Neki is hófehér virága van, de egészen más, mint a gyöngyvirágé. A levelek, melyeket imádunk szedni és enni, március elején kezdenek megjelenni. Érdemes a tőn hagyni néhány levélkét, hogy a növény továbbra is fejlődhessen. A bükkösöket, tölgyeseket szereti. Nálunk legjellemzőbb lelőhelye Gerecse, a Mecsek, a Zselic, de a Bakonyban is bőven megtalálható. 

Van egy rossz hírünk, ugyanis nemcsak a gyöngyvirággal, hanem az őszi kikericcsel is összekeverhető, ami szintén mérgező, csak ez nem kapott akkora médiavisszhangot. A jó hír viszont az, hogy az őszi kikerics nem ott nő, ahol a medvehagyma: erdők helyett a napfényes mezőket, réteket szereti. 

Az egészséges, vértisztító leveleket frissen érdemes felhasználni ételekbe, vagy ételekhez, mivel szárítva vagy kissé fonnyadtan már nem tartalmazza az eredeti vitaminmennyiséget. Lefagyasztva viszont jól tartósítható. Mivel nagyon népszerű jó ideje, szinte mindenki tudja, hogy salátába is keverhetjük, de szendvicsek mellé is kiváló ízbomba és vitaminlöket. Segít annak, aki székrekedéstől szenved, de annak is, akit az ellenkezője kínoz. Gyomorbántalmak esetén is gyógyír, de vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is van. 

Pesti Est-tipp: 

Készíts „spentót” medvehagymából! Pürésítsd vagy aprítsd fel a medvehagymaleveleket, párold meg, ízesítsd kis sóval, még habarni sem szükséges. Ekkora már elveszíti erős illatát, csupán fantasztikus íze okoz gasztronómiai örömöket. 

Szálka Sarolta
2019.03.12