Szabadság: a legdrágább kapitalista szó
Budapest, TRIP Hajó, 2019. március 28. 19:00
Hogyan érnek össze a korlátok és akadályok, mennyire lehetséges a ki- és betekintés, a reflexió, de leginkább a szabadságvesztés globális rendszerére való rálátás?

Maja Pelević és Olga Dimitrijević drámaírók ezekre a kérdésekre keresik válaszukat, amikor egy nehezen elérhető országba merészkednek: Észak-Koreába. Ez az ország az őt körülvevő világban totális diktatúrájáról, atomrobbantásairól, humanitárius válságairól, munkatáborairól, politikai gyilkosságairól és kínzásairól ismert. Nem igazán turistáknak való világ. Ők mégis nagyon eredeti kirándulási formára szánják el magukat, és arról ténylegesen be is számolnak a közönségnek. Előadásuk fontos jele annak, hogy van igény arra, hogy körbejárjuk a szabadság szót és annak globális értelmezését a színház segítségével is.

Maja Pelević és Olga Dimitrijević darabját 2016 szeptemberében mutatták be Belgrádban, azóta többek között szerepelt a thessalonikii Dimitria, a keralai ITFoK, a brnói Világszínház, a temesvári TESZT és a szarajevói MESS fesztiválokon. A Bitef teatar produkcióját most magyar és angol nyelvű felirattal láthatjuk a Maladype Színház Crossroads / Keresztutak programsorozatának keretén belül. 

2019.03.14