A 10 legjobb Stephen King-adaptáció
Összeszámolni sem lehet, hányszor adaptálták már filmre a regényeit, de igazán jóból azért nincs annyira sok. Egy tízes lista az új Kedvencek temetője apropóján azért gond nélkül összejött.

10. Bilincsben

R.: Mike Flanagan 

A Netflix horrorspecialistája egy megfilmesíthetetlennek tartott regényből hozta ki a maximumot, lévén a sztori nagy részében a hősnő egy ágyhoz bilincselve várja a lassan közeledő halált, miközben lázálmok és hallucinációk gyötrik. Carla Gugino jutalomjátéka. 

9. Halálsoron 

R.: Frank Darabont 

Ha egyszer valaha börtönbe kerülnénk – persze inkább ne –, akkor adja az ég, hogy olyan börtönőrünk legyen, mint Tom Hanks. Darabont háromórás, hatalmas szívű drámája egy hatalmas emberről és a csoda erejéről szól, miközben végig ott munkálkodik benne az emberi gonoszság is. 

8. A holtsáv 

R.: David Cronenberg 

Cronenberg a méltán híres testhorrorok után egy könnyebben emészthető témához nyúlt. A balesete után látnokká váló férfi sztorija számos izgalmas morális kérdést feszeget igencsak érdekfeszítő módon, a fiatal Christopher Walken pedig élete egyik legjobb alakításával hálálja meg az izgalmas szerepet. 

7. Carrie 

R.: Brian De Palma 

A film, ami megnyitotta az utat a Stephen King-adaptációk tömegei előtt. A saját természetfölötti képességeire a szexuális feleszmélésével együtt ráébredő kamasz lány iskolabáli vérengzése még ma is ugyanolyan hatásos, mint negyvenhárom évvel ezelőtt. 

6. AZ 

R.: Andy Muschietti 

King monumentálisra duzzadt regényéből egyszer már készült egy nem túl acélos tévéfilm, de csak másodjára sikerült beletalálni a tutiba. Az új Pennywise-tól rémálmaink voltak, a gyerekszereplők pedig végig szerethetők és hitelesek voltak, és biztosították, hogy szíve is legyen ennek a sztorinak. 

5. Tortúra 

R.: Rob Reiner 

A film, amiből kiderül, hogy az írógép is tud gyilkos fegyverként működni. King a saját, rajongókkal és rajongással kapcsolatos paráit álmodta bele a sztoriba, Kathy Bates karakterénél pedig máig sem született félelmetesebb rajongó.  

4. A köd 

R.: Frank Darabont 

A börtönös drámák után Frank Darabont rendező megmutatta, hogy Kingből a horror is jól áll neki. A vidéki boltra lecsapó gyilkos köd, és az ott magukat elbarikádozó helyiek sztorija tipikus horroralaphelyzet, és a film ügyesen megmutatja, hogy az igazi gonosz nem odakint, hanem köztünk van. 

3. Állj mellém! 

R.: Rob Reiner 

Minden idők legjobb ifjúsági kalandfilmje a felnövéstörténetek alfája és ómegája, ami egyetlen erdei kirándulás köré építi fel négy gyerek drámáját. Okos, érzelmes, vicces, szívet melengető és szívfacsaró egyszerre. 

2. A remény rabjai 

R.: Frank Darabont 

A világ legfontosabb filmes adatbázisában, az imdb-n évek óta ez számít minden idők legjobb filmjének, és nehéz ezzel vitába szállni. Ha egy film képes arra, hogy katarzist nyújtson a nézőinek, ráadásul szinte csábít arra, hogy időről időre újranézzük, akkor ott csak annyit tehetünk, hogy megemeljük a kalapunk. 

1. Ragyogás 

R.: Stanley Kubrick 

Furcsa, hogy listánk élén pont egy olyan film landolt, melyet maga King kimondottan gyűlöl, de a helyzet az, hogy Kubrick nála jobban érzett rá a sztorijában rejlő lehetőségekre. Borzalmas látomás az őrület és a gonoszság elhatalmasodásáról a lehengerlő formában játszó Jack Nicholson főszereplésével. 

2019.04.01