Egy vagy kettő: tulipánfa vs. liliomfa
Érdekes. Ha imádjuk az összeesküvés-elméleteket, akkor itt egy nagyon adja magát. Olyan, mintha valaki tervszerűen összecserélgette volna a növények neveit, amit aztán tendenciózusan a téves verzióban adott át unokáinak a tömeg. Pedig ha jobban mögé nézünk, egyértelmű és logikus, hogy melyik miért mi.

Tulipánfa 

Na, ez nem az, amire kapásból a legtöbben gondolunk. Ezt a szót beírva a gugliba, rengeteg olyan képet találunk, amin a liliomfa található. Pedig a tulipánfa virága sokkal inkább hasonlít a névadó virágra, ráadásul, ha hunyorítunk, a levelei egy stilizált tulipánformára hajaznak, de inkább a líra nevű hangszerhez szeretik hasonlítani. 

Ugyan mindkét faj a liliomfafélék családjába tartozik, de a tulipánfa Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, így ismerünk amerikai és kínai típust. Születési helyén magasabbra nő, mint nálunk, ott elérheti az 50 méteres magasságot is. A kifejlett fa nagyon mutatós piramis alakú lesz. Hazánkban 15-20 méternél megáll. Ragyogó sárga virágai csészelevelekből és szirmokból állnak, melyek tövében nektárt kiválasztó szerv található, valamint számos porzó és termő. Főleg a magasabb részeken nyílnak, így nem tudjuk olyan könnyedén, közelről megvizsgálni, mint a hasonmását. Termése úgynevezett hegyes szárnyú aszmagokból álló aszmagcsoport (aszmag = a zárt száraz termés). Nálunk díszcserjeként ismert, őshazájában haszonnövény is, általában bútort készítenek belőle.  

Liliomfa 

Azaz a magnólia, amelyből számos faj – cirka kétszáz – létezik. Ennek a háromnegyede Kelet-Ázsiában, míg a fennmaradó rész Észak-Amerikában őshonos. Mi legtöbben valószínűleg egy hibridet ismerünk testközelből, melynek nagyvirágú liliomfa a neve. A savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajt szereti. Amikor a liliomfa feltűnt a Föld színén, még nem léteztek a mai méhek, így bogarak porozzák a virágokat, melyek termőlevelei strapabíróbbak az átlagosnál. Nem csupán a virágai mutatósak, hanem termése is, mely az uborkára hasonlít, csupán vörös vagy rózsaszín árnyalatban tündököl. Főleg díszkertekben, köztereken találkozunk vele, de természetesen kiskertben vagy épp arborétumban is megtalálható. 

A liliomfa elképesztően régóta létezik, csak egy-két természeti katasztrófa miatt tűnhetett el átmenetileg. Mostani tudásunk szerint Kínában már i.sz. 650-ben is termesztették, majd a 17. században misszionáriusok segítségével került át a tengerentúlról Európába. A magyar ember úgy a 18. század magasságában, annak is a vége felé ismerhette meg. Eszterházy Miklós is hozatott magának kismartoni kastélyának parkjába, valamint a kámoni születésű Saághy István dendrológus, a Kámoni Arborétum alapítója is tett róla, hogy minél több magnólia legyen a közelében. A dendrológia egyébként a fásszárú növények tudománya. 

Pesti Est-tipp: 

Fedezd fel a környékeden lévő tulipán- és liliomfákat, és terjeszd az igazságot! 

Szálka Sarolta
2019.04.09