Téboly Aprajafalván
Szuggesztív, egyedi és lenyűgöző látványvilág jellemzi a Radnóti legújabb, egyben az évad utolsó bemutatóját, a Zsótér Sándor által rendezett Kakukkfészek című előadást.

A Kakukkfészek alapját Kesey világhírű Száll a kakukk fészkére című regényéből Dale Wasserman által készített színpadi adaptáció adta. A szöveget maga a rendező, valamint a díszlettervező, Ambrus Mária fordította.

 

Ambrus gumimatracszerű, félig nyitott igluformájú díszlete betölti a színpadot. A különös díszletelem láttán asszociálhatunk a darab egyetlen helyszínén, a pszichiátriai intézetben előforduló gumiszobára, ám eszünkbe juthatnak a teniszpályákat télen lefedő nagy sátrak is. Sőt, az emberi agy képe is ott lebeghet előttünk. Az agyé, amelyet éppen keresztül-kasul átjárnak az elektromos áramot vezető drótok – vagyis a kék fénnyel néha fel-felvillanó neonlámpák.

 

A különös látványvilágot erősíti még a Ratched nővérként elénk lépő Kováts Adél kék parókája, valamint a zárt osztályon dolgozó két kékre festett alkalmazott (Konfár Erik e.h., Porogi Ádám) sárga uniformissal megtoldott fizimiskája is. Mintha a megtébolyult Aprajafalvára csöppentünk volna. 

Németh Fruzsina Lilla
2019.05.29