Zenélő Budapest – Közel 600 ingyenes nyári koncert városszerte
Budapest, városszerte, 2019. június 1. - augusztus 18.
Ötödször rendezi meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Zenélő Budapest eseménysorozatot. Ennek során június 1. és augusztus 18. között a közönség ingyenesen hallgathat minikoncerteket a város legszebb közterein, ikonikus épületek árnyékában. Az idei év fő tematikáját a régi pesti kávéházak zenéje és a hagyományos szakrális kórusművek adják.

Június 1. és augusztus 18. között a Zenélő Budapest eseménysorozatának tizenegy hetében csaknem 600 kisebb koncertet hallgathatnak meg a járókelők a város nevezetességeinek tövében. A Zenélő Budapest zenei fókuszában külön megjelenik a régi pesti kávéházak hangulata, amely felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket. Szintén új tematikának számít a hagyományos, szakrális kóruszene, a Mátyás templom mellett felállított pavilonban ilyen műveket lehet majd hallgatni minden júniusi és júliusi vasárnap délután. 

A Műcsarnok oszlopcsarnokának árnyékában jazz-zenészek játszanak klasszikusokat, a Margitsziget Zenélő Kútjánál pedig női vonósnégyeshez fog csatlakozni klarinétművész. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvosok, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofonkvartett emeli majd a hangulatot, de erdélyi népzenét is lehet hallgatni a Vajdahunyadvár udvarán, és ismét láthatók lesznek koncertek például a Vásárcsarnokban, a Várkert Bazárban, illetve a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Bazilika előtt. Külön említést érdemelnek a Millenáris Park programjai, ahol júniusban szombat délelőttönként gyerekeknek szóló fellépőket láthatunk, ezeket esténként hét órától fiatal tehetségek koncertjei követik.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazzformációk és szólisták, vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei. 

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával. A projekt ötletgazdája Götz Béla, művészeti vezetője Götz Nándor.

2019.06.13