Az önarckép fantomja. Rembrandt 350
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2019. június 7. - szeptember 22.
Rembrandt halálának 350. évfordulóján a magyarországi neoavantgárd néhány immár klasszikusnak tekinthető Rembrandt-parafrázisát mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kamarakiállítása, az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény fő műveit bemutató kiállításának közepén kialakított kabinetterem.

A tárlaton többek között Lakner László Rembrandt tanulmányok című festményét, Birkás Ákos Rembrandt, az önarckép fantomja című konceptuális fotóművét, illetve Forgács Péter Idő/közben: Rembrandt morfok című videoinstallációját láthatja a közönség. 

A szeptember 22-ig nyitva tartó kiállításon látható művek kölcsönösen értelmezik, árnyalják egymást, sőt, akár az önarckép mibenlétére vonatkozó gondolatmenet elemeiként is összeolvashatók. Mindhárom művész Rembrandtot mint az önarckép-festészet klasszikusát idézi meg, az önarckép születését, az arc alakulását mint időbeli folyamatot mutatja be, az idő múlását, illetve a művész és a művészet időben változó mivoltát és önazonosságának kérdését vizsgálja. Különböző médiumokat alkalmaznak, ám egyaránt a művészettörténet nagy hagyományainak továbbélésére kérdeznek rá – a jelen perspektívájából tekintve vissza a múltra. 

Az összesen hét művet – három Lakner-alkotást, két Birkás-művet és egy Forgács-videoinstallációt – bemutató tárlaton a kortárs művek mellett Rembrandt 1633-ban alkotott a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő, Sálas, sapkás önarckép ellenfényben című rézkarcával is találkozhatnak a látogatók. 

2019.06.17