Nemzetközi Jóga Nap – június 21.
2015 óta ünneplik a jógázók ezt a nagyon trendivé vált, lélekre, szellemre és testre is ható mozgásformát. A tendencia örömteli, mert ha jól csinálod, csak hasznodra válik ez a fajta testmozgatás.

Indiai hagyományok 

Több mint kétezer évvel ezelőtti írások tudósítanak róla, hogy a jógát eleinte csak vallási emberek gyakorolták, mely akkoriban kizárólag a nyugalom, az elcsendesedés gyakorlását jelentette. Ahogy minden a történelem folyamán, a jóga is sok változáson esett át, érték különböző hatások és a gyakorló halandók is módosítottak itt-ott. Az elmúlt száz évben lett kimondottan hibrid ez a testgyakorlás, ugyanis nemzetközivé lett, és mindenféle kultúra, szokás befolyásolta értelmezését és megvalósítását. Egyrészt ma már nem csupán az elvonultan élő aszkéták élnek vele, hanem bárki kipróbálhatja, másrészt ugyan vannak ma is olyanok, akik napokig egy helyzetben meditálnak megszakítás nélkül, de a többség mégis heti szinten gyakorolja többször egy-másfél órán át. 

Test és lélek… 

És nem csupán e kettő. Szakemberek nyilatkoznak úgy, hogy a jóga a személyiség több síkján hat. A fenti kettőn kívül a szellemi, a társadalmi és az érzelmi síkon is. Ha jógázol, megnyugszik a lelked is, a szellemed frissül, elfogadóbbá válsz és könnyebben kezeled az érzelmeidet is. És ahogy harmonikusabbá válsz belül, a tested – azaz kívül – egyre jobban várja ezt a fajta mozgást. Egyfajta pozitív 22-es csapdája. Pozitív spirál. 

A nemzetközi ünnepnap apropója 

A 2014-es választásokra készülve az indiai nacionalista vezető a többi terve és ígérete mellett sokat tett a jóga népszerűsítéséért is. Narenda Modi már miniszterként beváltotta ezen ötletét és a nyári napforduló napját nevezte ki a jóga napjának, hogy másokhoz is könnyebben eljusson ez a fantasztikus dolog és általa jobban megismerhessék Indiát az érdeklődők.  

Pesti Est-tipp: 

2019. június 22., Bálna - Indiai nagykövet által szervezett ingyenes rendezvény 10-12.30 között - Nemzetközi Jóga Nap - előadások és gyakorlás (Himalájai Jóga Meditáció)

2019. június 22., Régi Holdudvar területe a Margitszigeten - Napforduló Jógafesztivál - Zenés, jógázós, ingyenes! 

Szálka Sarolta
2019.06.19