10 baba, amitől garantáltan beparázol
Két hét alatt két parababás film is a magyar mozikba került, szóval itt az ideje, hogy körbenézzünk: mit érdemes nézni, ha gyilkos játékoktól szeretnénk naphosszat parázni.

10. Blade 

Gyilkos bábok (1989)

Blade-et a II. világháború idején teremtették, és egy Gestapo tiszt szolgált mintául a megalkotásakor. Ő a gyilkos bábok vezetője, aki az egyik kezében egy kést hord, a másik keze helyén pedig egy kampó foglal helyet, szóval nem igazán jár jól, aki a közelébe megy. 

9. Fats 

A mágus (1978)

Gyilkos babákról komoly alkotók is készíthetnek filmet, nem? A mágust Richard Attenborough rendezte, és Anthony Hopkins a főszereplője. Corky a bűvészmutatványt keveri a hasbeszéléssel, és ezzel sikert arat, csakhogy csakhamar kiderül, hogy skizofrén, akinek a másik személyisége Fats babában lapul, és teli van gyilkos indulatokkal… 

8. Suzie 

Frankenstein játékai (2002) 

May egy borzasztó magányos lány, aki egyszer azt a tanácsot kapja, hogy „Ha nincs barátod, csinálj magadnak egyet!” A jó tanács mellé egy ajándék is jár, a kissé para Suzie baba, aki May társa lesz, és akiről úgy gondolja, hogy él és beszélgethet vele. Itt nem a baba gyilkol, hanem a bekattanó May, de ettől még Suzie elég félelmetes marad. 

7. A bohóc 

Poltergeist (1982) 

Ha az ember egy indián tömegsír fölé építi a házát, ne csodálkozzon, ha a túlvilág egyszer csak bekopogtat hozzá. A para számos formában érkezik, de a legfélelmetesebb talán az, amikor a gyerekek jókora bohócbábuját (ki vette nekik ezt ajándékba???) szállja meg, hogy rájuk támadhasson. 

6. Billy  

Halálos hallgatás (2007) 

James Wan a Fűrész sikere után, de még a Démonok között sikere előtt készítette el a megszállt hasbeszélős babáról szóló horrorját. Billyben egy meggyilkolt hasbeszélő lakik, akik azokat vadássza le, akik sikítanak, amikor meglátják, és bizony a nyelvüket is csúnyán kivágja. 

5. Slappy 

Libabőr (2015) 

Van valami megmagyarázhatatlanul félelmetes a hasbeszélő bábukban, amit több másik film mellett a Libabőr is kihasznált. Bár a Libabőr egy főként gyerekeknek szóló családi horror (bizarr, ugye?), a szörnyek seregét a világunkra vezető Slappy ettől még überpara marad. 

4. Brahms 

A fiú (2016) 

Ha az embert egy idős házaspár felkéri babysitternek egy isten háta mögött fekvő, óriási házba, az a legkevesebb, hogy szétparázza magát, amikor kiderül, hogy a gyerek, akire vigyáznia kellene, valójában egy játékbaba, ami kísértetiesen hasonlít a pár elhunyt fiára… 

3. Billy baba 

Fűrész-filmek 

A triciklin lassacskán tekerő Billy baba önmagában semmi rosszat nem tesz, hiszen tényleg csak egy játékbaba, viszont ha valahol megjelenik, tudhatjuk, hogy az észveszejtő csapdákban utazó sorozatgyilkos, Jigsaw közel van, és valaki piszkosul szívni fog. 

2. Annabelle 

Démonok között és Annabelle-trilógia 

Annabelle nem egy önálló entitás, nem igazán van saját személyisége, viszont egy kaput jelent a mi világunk és a démonok lakta túlvilág között, szóval, ha valahol feltűnik ez a parababa, akkor a közelben garantáltan veszélybe kerül egy gyermek lelke. Annabelle gyakorlatilag megsemmisíthetetlen, és csak a démonvadász Warrenék megszentelt vitrinjében őrizhető biztonságban. 

1. Chucky 

Gyerekjáték-filmek 

Annabelle már három filmben riogatta a népet főszereplőként. A kiscsaj a kanyarban sincs Chuckyhoz képest, akinek épp a nyolcadik filmje érkezett meg a mozikba. A vörös hajú, játék formában még viszonylag barátságos arcú babába egy vudu szertartással egy haldokló sorozatgyilkos lelke költözik, aki gátlástalanul kihasználja az új formáját: káromkodik, szexel és gyilkol, amennyi belefér, és cseppet sem szégyenkezik emiatt. 

2019.06.24