Fesztivál Akadémia
Budapest, 2019. július 20 - 28.
A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon több mint tíz országból érkező világsztárok, hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.

A fesztiválon világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei adnak kamarazenei hangversenyeket, amelyeken a zeneirodalom slágerei - Vivaldi Négy évszak, vagy Schubert Pisztrángötöse - éppúgy elhangoznak, mint valódi ritkaságok, például Pierre Boulez Messagesquisse című hétcsellós darabja, illetve Balogh Máté és Tornyai Péter egy-egy művének ősbemutatója. A legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak mesterkurzusokat, amelyre szerte a világból érkeznek zeneakadémista növendékek. És újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi hegedűversenyt, amelyre több mint ötven diák jelentkezett három földrészről, s amelynek zsűrielnöki tisztét a legendás Shlomo Mintz tölti be.  

A Fesztivál Akadémia az idei „Káosz és harmónia” szlogen jegyében a francia barokk zenszerző, Jean-Féry Rebel Káosz című kompozíciójával kezdődik július 20-án a Zeneakadémián, és bő egy héttel később az ugyancsak francia barokk Jean-Marie Leclair harmonikus g-moll hegedűversenyével fejeződik be.  

Kísérőprogramként a Zeneakadémián a fellépő művészek által tartott ingyenes előadások és Dobos Tamás fotóművész kiállítása is várja az érdeklődőket, de Budapest számos csodás helyszínét megtöltik még zenével a fesztivál fellépői. Például három kivételesen szép, és akusztikai szempontból is kiváló könyvtár olvasótermét: a „kulturális körmenet” keretében július 25-én az Egyetemi Könyvtárban, az Idegennyelvű Könyvtárban és a Budapesti Műszaki Egyetem Könyvtárában rövid koncerteken vehetnek részt az érdeklődők. A zenéhez minden alkalommal felolvasás is társul, mégpedig neves színészek közreműködésével. 

Július 26-án a Széchenyi Gyógyfürdőben valódi örömzene várja a vendégeket: Bach 3. brandenburgi versenye, majd operettrészletek Horti Lilla és cigányzene Sárközi Lajos és zenekara előadásában. A zenészek a medence partján, a közönség a vízben: ez lesz a késő esti koncert koreográfiája. Ezeken kívül lesznek privát koncertek a történelmi Hubay-szalonban, élőzenés zenetörténeti előadások, kerekasztalbeszélgetések és éjszakába nyúló, autentikus kávéházi cigányzenével kísért vacsorák. Az Országház kupolacsarnokbában Liszt Ferenc Koronázási miséjéből adnak elő két tételt államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona tiszteletére.  

A Fesztivál Akadémián tíz napon át egyedülállóan izzó kamarahangversenyekre, klasszikus zenei világsztárok bámulatos együttműködésére és pezsgő fesztiválhangulatra számíthat a közönség.  

2019.07.08